lauantai 9. kesäkuuta 2012

Odysseia - Homeros


Nimi: Odysseia
Kirjailija: Homeros
Julkaisuvuosi (suomennos): 1973
Sivumäärä: 286

Antiikin Kreikan kuuluisin teos tai toinen niistä kuuluisimmasta ja samalla myös kansalliseepos. Minulla ei ollut juuri mitään odotuksia sen suhteen. Olen vain sattunnut ostamaan kirjan joskus suomalaisen pokkarialesta englanniksi ja päätin kerrankin lukea sen, mutta mutta. En jaksanutkaan lukea sitä englanniksi, joten marssin kirjastoon ja lainasin sen sitten suomen kiellellä ja johan nappasi paremmin.

Yllätyin siitä ettei kirja ollut alusta lähtien kronologisessa järjestyksessä, vaan että Odysseyksen seikkailut kerrotaan hänen omasta suustaan, eikä kirjailijan näkökannalta. Mutta toisaalta jos ajatellaan sitä aikaa jolloin Odysseia on kehittynyt, niin ratkaisu kuulostaa täysin järkevältä.

Teos sijoittuu Troijan sodan jälkeen ja Ithakassa ollaan huolissaan siitä, ettei heidän kuninkaansa Odysseys ole vielä palannut kotiin edes monen vuoden jälkeen. Suurin osa uskoo, että hän on kuollut, mutta hänen poikansa lähtee pikku matkalle, ottamaan selvää, että onko hänen isänsä kuollut vai ei.

Paljastuu ettei ainakaan ollut siinä vaiheessa, kun hän tapaa isänsä taistelutoverin. Tästä kirja sitten siirtyy Kalypson luolaan, jossa Odysseys itkee koti-ikäväänsä ja lopulta Kalypsos päästää hänet kotiinsa. Mutta mutta hänen ongelmansa eivät ole vielä siinä.

Lopulta koko tarina paljastuu ja Odysseys pääsee Ithakaan, jossa hänen kuitenkin pitää tehdä vielä asioista ennen kuin kaikki on hyvin ja hallinnassa.

Itse tykkäsin todella paljon kirjasta, seuraavaksi voisi sitten lukea Iliaksenkin.

Arvosana: ****½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti