lauantai 23. kesäkuuta 2012

Maaginen kaukoputki - Philip Pullman

Nimi: Maaginen kaukoputki
Kirjailija: Philip Pullman
Julkaisuvuosi: 2000
Sivumäärä: 549

Maaginen kaukoputki on Universumin tomu - trilogian päätösosa. Rouva Coulter on napannut Lyran ja pitää häntä pienessä luolassa nukutettuna. Kirkko tahtoo Lyran kuoliaaksi ja lordi Astriel taas elävän. Lisänsä tähän tuo Will ja Iorek Byrnison, jotka myös haluavat pelastaa Lyran. 

Lopulta Will onnistuu. Hän ja Lyra pakenevat Lyran maailmasta taas uuteen maailmaan, jossa he ovat hetken turvassa, mutta jonka jälkeen heidän on lähdettävä etsimään kuolleiden maailmaa, koska Lyra näki nukutuksensa aikana unen, jossa hän puhui Rogerin kanssa ja uskoo pelastavansa tämän, jos menee käymään kuolleiden maailmassa. Iorek Byrnison varoittaa Williä veitsestä sanoen että sillä on oma tahto ja että Willin pitää olla varovainen käyttäessään sitä. 

Alkaa viimeinen matka kohti lopullista päämäärää. Maagisessa kaukoputkessa on vuoroteltu eri puolien näkökulmista, jotta lukijalla on selkeä käsitys siitä, että missä ollaan menossa. Joskus johdatetaan hieman harhaan, mutta harhapoluilta palataan aika nopeasti takaisin siihen missä ollaan oikeasti menossa. 

Tässä kirjassa eniten pidin mulefasta. Ne olivat symppaattisia ja omanlaisiaan, vaikka aivan täysin selvillä en ole vieläkään miltä ne oikeasti näyttivät. Kirja oli hieman parempi kuin kaksi edellistä, mutta jokin jäi tästäkin puuttumaan. Petyin hieman loppuun, koska salaa toivon aina onnellista loppua ja vaikka tässä olikin sellainen niin se ei kuitenkaan ollut itseni toivoma onnellinen loppu, mutta no. Joskus kirjailijoiden täytyy tehdä uhrauksia ja hahmoilla on oma tahtonsa.

Arvosana:****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti