sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Kotimme Auschwitz - Tadeusz Borowski


Nimi: Kotimme Auschwitz
Kirjailija: Tadeusz Borowski
Sivumäärä: 192
Julkaisuvuosi Suomessa: 2005


Tadeusz Borowiski oli puolalainen kirjailija, joka selviytyi saksalaisten keskistysleireiltä. Hän kuitenkin teki itsemurhan vuonna 1951 ja oli kuollessaan 28-vuotias ja hänellä oli neljän päivän ikäisen tyttö.

Kirja kertoo koruttoman yksinkertaisesti sen minkälaista oikeastaan keskitysleireillä oli. Mitään ei kaunistella, mutta millään ei kuitenkaan mässäillä. Siinä ei ole varsinaisesti juonta. Se vain hyppii eteenpäin ja kertoo mitä Tadeusz ja muut vangit tekevät ja miten heitä kohdellaan.

Minkälaista oikeastaan oli elää muutaman sadan metrin päästä krematorioista? Katsella kuinka ihmisiä vietiin sinne autolasteittain, paaduttaa oma sydämensä. Henkiinjääminen oli tärkeämpää kuin sääli muita kohtaan.

Kertomus sai minut täysin sanattomaksi. En ole koskaan oikeastaan ajatellut, mitä vangit oikeastaan tekivät ja ajattelivat keskitysleireillä ennen tätä kirjaa, joka avasi silmäni täysin. Olen hyvillä mielin siitä, että valitsin oikean kirjan äidinkielen kirjalistasta ja pääsen vielä tämän vuoden puolella käymään Puolassa ja Auschwitzissä ja näkemään tuon paikan, missä kirjassa kerrotaan.

Arvosana: 4½ (asteikolla 1-5)

Kirja ei saa täyttä 5 pistettä, koska aina välillä olin täysin ulalla, että hei missä nyt mennään, koska kirja hyppelehti niin paljon, mutta kokonaisuutena kuuluu parhaiden lukemieni kirjojen joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti