sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Sovitus - Ian McEwan


Nimi: Sovitus
Kirjailija: Ian McEwan
Julkaisuvuosi: 2001
Sivumäärä: 541

Minulla on vaikka kuinka paljon luettuja kirjoja, joista pitäisi tehdä arvostelu, joten parempi aloittaa nyt. Luin Sovituksen jo pari viikkoa sitten, mutta vasta nyt sain aikaiseksi alkaa kirjoittaa siitä jotain. Se kertoo tarinan Briony Tallisista, joka vetää omat johtopäätöksensä sisarensa Cecilian ja keittäjän pojan Robbien välisestä kohtauksesta suihkulähteellä. Toki taustalla on myös muita asioita, jotka vaikuttavat Brionyyn, mutta hänen päätelmillään on Cecilian ja Robbien loppuelämään suuret vaikutukset.

Robbie tuomitaan vankilaan Brionyn syytestön pohjalta, kun Brionyn serkun päälle käydään ja tämä yritetään raiskata. Briony syyttää tapahtuneesta Robbieta ja serkku myötäilee häntä. Robbie pidätetään ja lopulta hänet tuomitaan vankilaan. Samalla Briony aiheuttaa sisarensa välirikon perheestään, ja joutuu kantamaan syyllisyyden tunnetta loppuelämänsä.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun luin kirjan, mutta tajusin lukemisen aikana, että jotkut kirjat sitä on vain lukenut aivan liian aikaisin omaan ajattelukykyyn ja ikäänsä nähden. Sovitus oli yksi niistä. Voin sanoa, että vaikka rakastin kirjaa ja sen tarinaa heti ensimmäisellä lukukerralla minulla meni silloin monta asiaa pahasti ohi, mutta nyt tajusin asiat paljon paremmin ja pystyin myös nauttimaan kirjasta.

Rakastin kirjaa edelleenkin. Sen kaikkia juonenkäänteitä ja kirjoitustyyliä, vaikka olen edelleen sitä mieltä, että tietty osa lopusta olisi voitu jättää pois, mutta toisaalta siinä on myös kirjan viehätys. Pitäisi pitkästä aikaa katsoa kirjasta tehty elokuva, joka minut alunperin sai lukemaan kirjan.

Arvosana: *****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti