maanantai 9. kesäkuuta 2014

Outolintu - Veronica Roth


Nimi: Outolintu
Kirjailija: Veronica Roth
Julkaisuvuosi: 2011
Sivumäärä: 363

Löysin kotipaikkakuntani kirjastosta Veronica Rothin Outolinnun, joka tuli jokin aika sitten elokuvateattereihin. En kuitenkaan käynyt katsomassa sitä, mutta nyt lainasin kirjan, josta olin jo jotain kuullut aikaisemmin.

Kirja on dystopia yhteiskunnasta, jossa ihmiset on jaettu heidän luonteidensa perusteella viiteen eri osastoon: Vaatimattomiin, Rehteihin, Teräviin, Uskaliasiin ja Sopeutuvaisiin. Jokaisella osastolla on omat erityispiirteensä, jotka näkyvät selvästi heidän osastojensa nimissä. Ja aina kun lapset täyttävät 16 vuotta, heidät laitetaan ensin testiin, josta he näkevät mihin osastoon he voisivat kuulua, mutta lopulta he itse päättävät minne menevät.

Kirjan päähenkilönä on Beatrice tai Tris, joka ei saa testistään minkäänlaista tulosta ja paljastuu divergentiksi, jolla on monta ominaisuutta, joiden mukaan hänet voitaisiin jakaa, mutta se on myös vaarallista hänelle, koska yhteiskunnan johtohahmot haluavat tappaa hänet.

Tris valitsee Uskaliaat ja siitä alkaa hänen uusi elämänsä, joka on yllättäen täynnä vaaroja. Lisäksi hän tutustuu Neljään, joka vaikuttaa ristiriitaiselta ihmiseltä, mutta aiheuttaa silti Trisissä outoja tunteita. Täytyy myöntää että kuvittelin tarinan jotenkin toisenlaiseksi. Sen perusteella mitä olin kuullut oletin että Tris joutuu suoraan yhteiskunnan ulkopuolelle, mitä ei kuitenkaan tapahtunut.

Kirjasta minulle jäi kuitenkin pinnallinen olo, koska asioita ei aina selitetty loppuun asti ja alan luultavasti pikku hiljaa kasvaa yli nuorille suunnatusta dystopiasta, koska olisin ehdottomasti pitänyt kirjasta muutama vuosi sitten. No aina voi olla pikku paheita. Tulen luultavasti lukemaan trilogian loputkin osat, vaikka kuulemani mukaan ne ovat paljon huonompia mitä ensimmäinen.

Arvosana: ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti