perjantai 27. maaliskuuta 2015

Päin nousevan Suomen rantaa - Anna-Lisa Mesteron, Carl Mesterton, Kirsti Manninen, Jussi-Pekka Aukia


Nimi: Päin nousevan Suomen rantaa
Kirjailijat: Anna-Lisa Mesteron, Carl Mesterton, Kirsti Manninen, Jussi-Pekka Aukia
Julkaisuvuosi: 2003
Sivumäärä: 502

Päin nousevan Suomen rantaa on viides kirja Hovimäki-sarjaan ja kertaa neljännen ja viimeisen kauden tapahtumat. Uusi vuosisata on nurkan takana, Wilhem on jo vanha mies, ja Marie hoitaa Hovimäen taloutta. Venäläiset vaikeuttavat elämää minkä ehtivät ja Wilhemin poika Felix palaa kotiin pitkän ajan jälkeen. Ei tosin sellaisena kuin Wilhem olisi toivonut.

Kirjassa käsitellään vuodet 1897-1918, eli mennään siis hieman pidemmälle mitä tv-sarjassa, jossa jätettiin koko Suomen itsenäistyminen, sekä sisällissota kokonaan ulkopuolelle. Hahmot vanhenevat, kuolevat ja vaihtuvat, mutta silti näissä kirjoissa on se jokin.

Toki kirjasarjan edettyä näin pitkälle ei samanlaista kiintymystä ole tullut hahmoihin kuin ensimmäisissä kirjoissa, joiden hahmot olivat ne kaikista rakkaimmat. Ja jollain tapaa pitkäikäisimmät. Ja täytyy kyllä sanoa että Hovimäki-sarjana on ehkä yksi realistisimmista kuvauksista suomalaisesta historiasta. Ainakin Sepän-perheen kohdalla, jos verrataan tuon ajan kansalaisiin ja elämän tilanteisiin.

En vieläkään arvosta tiettyjä ratkaisuja mitä kirjailijat ovat päättäneet, koska koko sarja on välillä pelkkää yhtä kärsimystä, mutta toisaalta ei elämä koskaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti