tiistai 9. heinäkuuta 2013

Ystäväni Owen Meany - John Irving


Nimi: Ystäväni Owen Meany
Kirjailija: John Irving
Julkaisuvuosi: 1989
Sivumäärä: 667

Ystäväni Owen Meany kertoo tarinan Owen Meanyn ja Johnny Wheelwrightin tarinan. Siitä kuinka heistä tuli ystäviä ja kuinka he kasvoivat yhdessä Johnnyn itsensä kertomana. Owen Meany on nimittäin pieni poika, jolla on hassu ääni ja joka ei usko sattumaan, mutta on saanut Johnynn uskomaan Jumalaan.

Jälleen kerran kirjan kerronta ei ole lineaarinen, vaan se hyppii aikojen välillä. Yleensä kuitenkin ollaan menneisyydessä ja edetään pikku hiljaa eteenpäin, mutta tiettyjä asioita paljastetaan heti alussa, kuten Johnnyn äidin kuolema, vaikka äiti itsessään on mukana kirjassa jonkin aikaa. Ja sitten aina välillä hypätään nykyisyyteen, jossa Johnny kertoo mitä itse tekee.

Tietyt asiat ymmärtää kontekstista melkein heti, kun niistä puhutaan, mutta silti kirjailija osaa lopulta yllättää, kun ratkaistaan kirjan kantavat teemat. En nimittäin olisi missään nimenssä osannu kuvitella loppuratkaisuksi sitä mitä se oli.

Pidin kirjasta todella paljon, vaikka minulla kesti normaalia enemmän aikaa sen lukemiseen. Tietyistä syistä minulla ei ole ollut aikaa lukea nyt kesällä, mutta ajattelin korjata sen virheen, kun koulu alkaa vasta syyskuussa. Eli kaksi kuukautta pelkkää lukemista. Kuulostaa todella hienolta.

Tosin ihan pakko sanoa, että englannin kielinen nimi A Prayer for Owen Meany, kertoo enemmän kuin suomen kielinen nimi, tavallaan.

Arvosana: *****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti