sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Sillanrakentajat - Jan Guillou


Nimi: Sillanrakentajat
Kirjailija: Jan Guillou
Julkaisuvuosi: 2011
Sivumäärä: 605

Sain vihdoin käsiini Jan Guilloun Sillanrakentajat-kirjan, joka aloittaa uuden kirjasarjan häneltä. Katselin tätä muistaakseni viime vuonna kirjakaupassa ja mietin haluavani lukea sen, mutta en sitten kuitenkaan saanut lainattua sitä ennen kuin nyt.

Sillanrakentajat kertoo kolmesta, norjalaisesta veljeksestä, jotka jäävät orvoiksi, kun heidän kalastaja-isänsä katoaa merellä ollessaan. Erinäisten tapahtumien jälkeen veljesten tekninen lahjakkuus huomataan ja heidät lähetetään opiskelemaan ensin Bergeniin ja sitten lopulta Dresdeniin Saksaan, joissa heistä valmistuu diplomi-insinöörejä.

Alunperin tarkoituksena oli, että kaikki kolme veljestä palaa lopulta takaisin Norjaan ja auttaa erittäin haastavan junaradan rakentamisessa 1900-luvun alussa, mutta lopulta vain yksi veljeksistä päätyy takaisin Norjaan, kahden muun mennessä Afrikkaan ja Englantiin. Kirjassa keskitytään tosin ainoastaan kahteen veljeksistä. Lauritziin ja Oscariin, joista Lauritz rakentaa junarataa Norjassa ja Oscar tekee sitä Afrikassa.

Veljesten elämä kietoutuu 1900-luvun alun poliittisiin tapahtumiin ja 1. maailmansodalla on kummankin elämään erittäin suuri vaikutus. Kirjassa oli oikeastaan kaksi tarinaa, jotka aina välillä hipaisivat toisiaan. Mutta täytyy myöntää, että en pitänyt tästä kirjasta yhtä paljon kuin edellisistä kirjoista, joita olen Guilloulta lukenut. Se ei ollut yhtä mukaansa tempaiseva kuin Arn-trilogia tai Pahuus.

Ja petyin siihen, että vaikka alussa puhuttiin kolmesta veljeksestä, niin Sverreä ei mainittu kuin muutamassa kohdassa. Hän jäi täysin huomiotta ja olisin kuitenkin halunnut tietää, että mitä hänelle lopulta tapahtui.

Tulen luultavasti lukemaan myös kirjasarjan seuraavatkin osat nähdäkseni, että mihin Guillou on tätä viemässä ja mikä hän alkuperäinen tarkoituksensa kirjasarjan suhteen on, koska en pysty näkemään sitä ensimmäisestä kirjasta.

Arvosana: ***½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti