sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Taivaan labyrintti - Stuart Clark


Nimi: Taivaan labyrintti
Kirjailija: Stuart Clark
Julkaisuvuosi: 2011
Sivumäärä: 391

Taivaan labyrintti on kertomus 1600-luvun alusta, jolloin Kepler laski planeettojen liikeratoja ja Galileo kehitti kaukoputken. Kirja keskittyy näiden kahden elämän kertomiseen, ja siihen miten heidän uskonnolliset vakaumuksensa pantiin koetukselle monta kertaa Vatikaanin ja hallitsijoiden toimesta. Vastauskonpuhdistus on käynnissä ja katolinen kirkko käännyttää protestantteja takaisin katoliseen uskoon, ja Kepler, joka on protestantti joutuu muuttamaan Prahaan.

Vaikka kirjassa puhutaan kummastakin herrasta, se kuitenkin on pääosin keskittynyt kertomaan Keplerin elämästä ja hänen hankaluuksistaan saada käsiinsä Tyko Brahen tutkimistietoja, sekä julkistaa löytämänsä asiat, koska häntä ei haluttu uskoa tai hänen käsittelemänsä asiat olivat katolisen kirkon vastaisia. Samalla Galileo tutkii taivaita ja yrittää sovittaa näkemänsä katolisen kirkon oppien mukaan, lopulta kuitenkin epäonnistuen siinä ja joutuen kotiarestiin.

En oikeastaan tiedä mitä odotin kirjalta. Se vaikutti mielenkiintoiselta kun nappasin sen kirjastosta mukaansa ja olihan se sitä tavallaan, koska oma tietämykseni herrojen elämästä rajoittui siihen, että toinen keksi planeettojen ratojen ellipsi-muodon ja toinen kaukoputken ja sen että kumpaakin vainottiin kirkon osalta, mutta siihen se sitten jäikin. Kirja avasi kyllä asioita, mutta jotenkin odotin jotain muuta. En vain osaa selittää yhtään että mitä.

Kirja on ensimmäinen osa trilogiaa, joka kulkee samalla nimellä ja keskittyy historian uran uurtajiin. Seuraavan kirjan henkilöinä tulevat toimimaan Isaac Newtonista ja Edmund Haileysta, ja viimeinen osa Einsteinista ja Edwin Hubblesta.

Arvosana: ***½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti