keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Lukija - Bernhard Schlink


Nimi: Lukija
Kirjailija: Bernhard Schlink
Julkaisuvuosi: 1995
Sivumäärä: 224

Lukija kertoo nuoresta koulupojasta, joka tutustuu itseään reilusti vanhempaan naiseen, kun sairastuu keltatautiin tullessaan koulusta kotiin. Pojan ja naisen välille kehkeytyy suhde, joka kasvattaa poikaa ihmisenä, sekä opinnoissaan.

Kaiken seksuaalisen toiminnan lisäksi nainen haluaa pojan aina lukevan hänelle, kunnes yhtenä päivänä nainen vain katoaa pojan elämästä jättäen tyhjän aukon. Vuosia myöhemmin poika jälleen tapaa naisen, tosin toisenlaisissa olosuhteissa mitä hän olisi odottanut.

Täytyy myöntää, että pidin kirjasta, eikä minulla ollut tällä kertaa yhtään mitään ennakkoluuloja. Olin kyllä kuullut kirjasta ja siitä tehdystä elokuvasta muutama vuosi sitten, kun vielä pyörin yhden tv-sarjan foorumilla ja eräs jäsen piti kyseisestä elokuvasta ja teki siitä iconeita muiden foorumilaisten käyttöön.

Kirjan oli kevyttä luettavaa ottaen kuitenkin huomioon sen aiheen, mistä yllätyin täysin. Olisin ehkä odottanut enemmänkin raskastunnelmaista kirjaa, mutta sainkin hieman odotettua kevyempää, eikä pituuskaan päätä huimannut parin yli 500 sivuisen kirjan jälkeen.

Nyt tekisi mieli katsoa kyseisestä kirjasta tehty elokuva, mutta en sitten tiedä, koska omat kokemukseni kirjoihin perustuvista elokuvista ovat melkein aina olleet huonot, joten ehkä jätän sen vielä hamaan tulevaisuuteen.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti