sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Oma taivas - Alice Sebold


Nimi: Oma taivas
Kirjailija: Alice Sebold
Julkaisuvuosi: 2002
Sivumäärä: 391

Oma taivas kertoo Susie Salmonin tarinan. Hän on tyttö, joka ensin raiskattiin ja murhattiin naapurin miehen toimesta. Nyt hän katselee perhettää omasta taivaastaan, joka on mukautunut hänen ajatustensa mukaan. Kirja kertoo heidän kaikkien elämästään, joilla oli jokin yhteys Susiehen.

Alussa suurin kysymys on  kuka murhasi hänet ja mihin hänet on haudattu, mutta kirjan edetessä se alkaa keskittyä surun käsittelemiseen ja siitä selviämiseen. Oikeastaan odotin kirjalta jotain Rakas Mikael -kirjan tapaista, mutta ei. Oma taivas oli paljon syvempi ja välillä oikeasti suututti Susien puolesta, tunsi empatiaa hänen sisaruksiaan, isäänsä ja äitiään kohtaan.

Myös Susie kasvoi kirjan aikana, vaikka olikin kuollut. Hänen oma taivaansa laajeni sitä mukaa, mitä hän asioita käsitteli ja sai ne valmiiksi. Samalla myös maassa hänen perheensä kasvoi vuosi vuoden jälkeen.

Pidin kirjan lopusta todella paljon, vaikka pelkäsin viimeiseen asti, että jotain pahaa tapahtuu vielä, mutta onneksi ei tapahtunut. Kirja kuitenkin jätti jotenkin kaksinaisen olon. Toisaalta pidin siitä, mutta toisaalta taas mietin, että miten tietyt henkilöt pystyivät tekemään sen mitä tekivät. Kuinka kauhealta sellainen käyttäytyminen minusta tuntui.

Ymmärrän täysin miksi Oma taivas on BBC:n listoilla, koska se on jotain hätkähdyttävää ja kirja, jonka ehdottomasti kaikkien pitäisi lukea ennen kuolemaansa, koska jossain määrin se pistää miettimään, että miten itse käyttäytyisi samallaisessa tilanteessa ja miten siitä selviäisi.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti