maanantai 3. joulukuuta 2012
Olemisen sietämätön kevyes - Milan Kundera
Nimi: Olemisen sietämätön kevyes
Kirjailija: Milan Kundera
Julkaisuvuosi: 1983
Sivumäärä: 390
Olemisen sietämätön kevyes sijoittuu vuoden 1968 tienoille ja siitä eteenpäin. Se kertoo kolmen tai no periaatteessa neljän ihmisen tarinan ja heidän ajatusmaailmansa. Pääosassa ovat Tomas ja Teresa, jotka kirjan alussa rakastuvat ja muuttavat yhteen, mutta Tomas on hieman naistenmies, eikä hevillä luovu irtosuhteistaan, joista yksi on Sabinan kanssa, joka on kirjan kolmas päähenkilö.
Tämä aiheuttaa ongelmia Teresalle, joka painii ongelmiensa ja ajatustensa kanssa, kuten muutkin henkilöt. Neuvostoliiton miehittäessä Tsekkoslovakian kaikki muuttuu. Sabina muuttaa ulkomaille, jossa tapaa Fransin, jonka kanssa hänellä menee muuten hyvin, mutta on liian paljon väärinkäsityksiä, jotka eivät lopulta sovi yhteen. Tomas ja Teresa muuttavat Frankfurtiin, kunnes ongelmat alkavat taas painaa ja Teresa muuttaa takaisin Prahaan.
Kirjan kerronta ei mene lineaarisen aikakäsityksen mukaan, joten on hankala alkaa selittämään varsinaisesti juonesta sen enempää. Itse keskityinkin kirjassa henkilöhahmojen mietteisiin. Ne ovat varsin monipuoliset, vaikka tuppaavat toistamaan itseään, mutta samalla sitä alkaa itsekin ajatella, että mitä tekisi. Tietenkään en täysin pystynyt täysin samaistumaan henkilöhahmoihin, mutta varsinkin Tomasin loppupään ajatukset herättivät itsessäni mietteitä oman elämän tilanteen tähden ja se sai sitten hieman epäileväksi.
Kirja on selkeää luettavaa ja ehkä kevyttäkin, jos ei liikaa takerru ajatusmaailmoihin. Kirjailin kyky kirjoittaa on omalla tavallaan mukaansa tempaiseva. Tosin mietin, että olisinko saanut kirjasta niin paljon irti, jos en olisi juuri käynyt koulussa filosofian ensimmäistä kurssia. Mene ja tiedä. Pidin kuitenkin kirjasta ja sen herättämistä ajatuksista. Lisäksi oli mielenkiintoista lukea hieman toisesta näkökulmasta Tsekkoslovakian miehitystä, joka on kuvattu historian kirjoissa (tai ainakin meidän koulumme käyttämissä) erittäin ylimalkaalisesti ja neutraalisti. Voisin tutustua kirjailijan muuhun tuotantoon.
Arvosana: ****
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti