sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Never Let Me Go - Kazuo Ishiguro


Nimi: Never Let Me Go
Kirjailija: Kazuo Ishiguro
Julkaisuvuosi: 2005
Sivumäärä: 263

Never let me go kertoo tarinan Kathysta, Tommysta ja Ruthista, siitä missä he kasvoivat ja mitä he oikeastaan olivat. Se on kerrottu Kathyn muisteluina, hieman hyppivänä kerronnalla, joka tuo tarinaan oman pienen lisänsä.

Kathy, Tommy ja Ruth ovat kaikki klooneja, joiden elämä on valmiiksi päätetty alusta asti. He käyvät koulunsa Hailshamissa, joka on sisäoppilaitos, josta he siirtyvät ennen pitkää elämään muualle maailmaan, mutta vieläkin kloonien yhteisössä. He ovat varaosia ihmisille ja joutuvat ennen pitkää luovuttamaan elämänsä sen puolesta.

Kirja ei kuitenkaan keskity siihen, vaan Kathyn, Tommyn ja Ruthin välisiin suhteisiin Kathyn kannalta. Se kertoo heidän elämästään ja siitä miten heidän suhteensa kehittyvät. Ja koska kirja on Kathyn tarina niin tarina on tavallaan yksipuolinen. Olisin nimittäin kaivannut enemmän selkoa Ruthin toimintaan hänen kannaltaan, koska sain Ruthista todella ilkeän kuvan, eikä lopun paljastuskaan tehnyt hänestä yhtään sen miellyttävämpää hahmoa.

Tarina on melankolinen, koska kaikki siinä tietävät mitä tulee tapahtumaan, vaikka siihen mahtuu onnellisiakin hetkiä, niin niissäkin on pieni melankolisuus taustalla. Oman lisänsä tuo koulun suojelijoiden salaperäisyys, sekä Galleria, jonne oppilaiden töitä aina viedään. Huhuja onnellisemmesta elämästä, jonka voisi saada, mutta onko se oikeasti mahdollista.

Tavallaan pidin tarinasta, mutta jotenkin se kuitenkin jäi hieman vajaaksi. Luin sen englanniksi, mikä oli ihan miellyttävä kokemus vaihteeksi, koska kieli oli varsin selkeää ja ehkä hieman kliinistä. Oli muutama sana, joita en aivan ymmärtänyt, mutta ei se haitannut lukemista yhtään.

Alunperin tartuin tähän kirjaan vain sen takia, että halusin jossain vaiheessa nähdä siitä tehdyn elokuvan, jossa näyttelee Keira Knightley, mitä en ole kuitenkaan vieläkään nähnyt, ainoastaan trailerin, enkä trailerin perusteella osannut odottaa tällaista tarinaa. Se oli täysin toisenlainen mitä odotin. Ei ollut mitään ilkeää kolmiodraamaa tai näkyvää mustasukkaisuutta, niin kuin elokuvan traileri antaa ilmi, mutta no elokuvat tuppaavat tekemään asioista hieman dramaattisempia.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti