perjantai 22. toukokuuta 2015

Järki ja tunteet - Jane Austen


Nimi: Järki ja tunteet
Kirjailija: Jane Austen
Julkaisuvuosi: 1811
Sivumäärä: 389

Järki ja tunteet kertoo kahdesta sisaresta Elinorista ja Mariannesta, joilla on kummallakin omat rakkautensa kirjan alussa, mutta jotka kummatkin kohtaavat ongelmia niiden kanssa. Sisarukset ovat kuitenkin siinä mielssä erilaisia, että Marianne käsittelee kaiken tunteidensa kautta ja antautuu helposti niiden vietäväksi, kun taas Elinor tukeutuu järkeensä ja piilottaa omat tunteensa muilta.

Ihmissuhdedraama draamojen jälkeen, tosin ei niin dramaattisesti mitä nykyaikana voisi olla. Mutta kuitenkin siellä on aikakautensa omat ongelmansa, kuten tiukat käyttäytymissäännöt ja muut vastaavat. Kirja myös kuvailee minkälaista elämä oli leskiäidin ja hänen kolmen tyttärensä pienessä kodissa, sekä laajasti heidän ystäväpiiriään.

Täytyy sanoa että Järki ja tunteet ei iskenyt minuun samalla tavalla, mitä Ylpeys ja ennakkoluulo tai Viisasteleva sydän. Pidin tahtia aivan liian verkkaisena, enkä edes saanut mistään henkilöhahmosta sen kummemmin kiinni.

En kuitenkaan sano, että kirja olisi ollut mitenkään huono. Se ei vain sopinut minulle. Katsoin sen perään myös 1995 tehdyn elokuvan, eikä sekään saanut mieltäni muuttumaan. Tosin se johtui siitä että en mieltäny Huge Grantia tai Emma Thompsonia oikean ikäisiksi näyttelijöiksi kyseissä tarinassa.

Arvosana:***
Kirjahaaste 2015: A classic romance

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti