sunnuntai 8. helmikuuta 2015

After - Anna Todd


Nimi: After
Kirjailija: Anna Todd
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 587

Sain Otavalta luettavaksi Anna Toddin Afterin, joka jatkaa tietyllä tapaa Fifty Shades of Greyn jäljissä ficcareiden tuomista esille.

Kirja kertoo Tessasta tai Theresasta, joka kirjan alussa aloittaa ensimmäisen vuotensa collegessa. Hän on täydellinen kiltti tyttö ja siveyden sipuli, joka verhoaa itsensä jakkuihin ja hameisiin, jotka ulottuvat yli polven. Hänelle on tärkeintä opiskella ja pitää oma päivärytminsä täydellisenä ja tehokkaana.

Kuitenkin heti ensimmäisenä päivänä collegessa, hän saa asuntolassa huonetoverikseen itsensä vastakohdan Stephin, joka opiskelee toista vuotta, kuuntelee punk/rock-musiikkia, ja hänellä on useita tatuointeja ja lävistyksiä. Todellinen kauhistus Tessalla ja hänen äidilleen. Stephin ystävät ovat samanlaisia kapinallisia kuin Stephin ja Stephin kautta Tessa tapaa Hardinin, joka johdattaa hänet aivan toisenlaiselle tielle, mitä Tessan piti kulkea. Varsinkin kun Hardin tuntuu alusta lähtien vihaavan Tessaa ja kuitenkin joku pojassa vetää häntä puoleensa.

Olin aluksi aika skeptinen, kun tartuin kirjaan, koska se on alunperin ollut RPF-poikabändi-fiktiota ja minähän en lue poikabändi-RPF:ää, enkä varmaan olisi tarttunut kirjaan muuten. Tai siis kirja jonka pohjana on 1 Direction, ei kiitos, ja alkukin kangerteli. Mutta lopulta kirja oli ihan ookoo ja se ansaitsee ehdottomasti plussan lopun juonenkäänteestä, jota en itse ainakaan osannut odottaa. Tai osasin odottaa jotain, mutta en mitään niin rajua. Välillä tosin tuli mieleen, että olisi siellä fanfictionin puolelta löytynyt jotain parempaakin julkaistavaksi.

Ei kirja ollut huono, mutta tietyt yksityiskohdat ja lähtökohdat ärsyttivät minua suuresti. Minulle suomalaisena ne olivat vain epärealistisia ja tietyllä tapaa amerikkalainen ajatustapa kuulsi kirjasta läpi. Anteeksi nyt vain, hieman verta lakanoissa, heitetään ne pois. Itsehän olisin huljuttanut kyseessä olevat lakanat kylmässä vedessä ja laittanut sitten pesukoneeseen, enkä mihinkään roskakoriin. Toisaalta kirjan kanssa ei paljon tarvinnut ajatella, enkä olisikaan varmaan tehnyt niin, jos en olisi lukenut takakantta ensimmäisenä ja saanut tietää sen RPF-taustasta.

Kokonaisuutena kirja oli ihan ookoo ja tulen varmasti lukemaan seuraavankin osan, koska haluan tietää miten sarja jatkuu tuollaisen lopun jälkeen. Lisäksi plussana voisi sanoa että päähenkilöt kuitenkin kehittyivät kirjan aikana.

Arvosana: ***

Kirjahaaste: A book with one word title

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti