sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Jääräpää - Mikko-Pekka Heikkinen


Nimi: Jääräpää
Kirjailija: Mikko-Pekka Heikkinen
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 301

Mikko-Pekka Heikkisen Jääräpää kertoo Muonion ja Enontekiön kuntaliitoksen yrittämisestä hamassa tulevaisuudessa. Sen suurin puolestapuhuja on Muonion kunnanjohtaja Katja Karhuvuoma, joka on mennyt naimisiin saamelaisen ja muoniolaisen suunnittelijan Asla Karhuvuoman kanssa. Suurin vastaanpanija taas on Katjan oma appiukko ja poromies Piera Karhuvuoma, joka ei etelästä tulleesta miniästään välitä.

Samaan aikaan KAtjalla on ongelmia aviomiehensä puhumattomuuden kanssa, vaikka mies päivät pitkät katsoo romanttisia komedioita, sekä Muonion salaisen ongelman vaimonhakkaajien kanssa. Mutta etelässä kasvanut ei pysty aina ymmärtämään lappilaisten ja saamelaisten ajatusmaailmoita ja kun hän yrittää parantaa ongelmia omalla tavallaan, niin siitä syntyy vain vastarintaa.

Kirjassa menee kolme juonta yhtä aikaa päällekkäin ja se antaa henkilöiden puhua itse puolestaan. Kirja on mukaansa tempaava ja samalla myös hauska. Tosin paikallisena oli hassua lukea oman kylän tapahtumista ja nähdä tutut osoitteet ujutettuina tarinaan ja kuvitella tapahtumat ihan oikeisiin kuvioihin.

Tykkäsin kirjasta ja nyt palan hallusta lukea kirjailijan edellisen kirjan Terveiset kutturasta, koska tämä oli aika helmi. Jouduin tosin lukemaan kirjan nopealla aikataululla, koska äiti lainasi sen kirjastosta 2 viikon laina-ajalla ja se pitää palauttaa jo ensi viikolla. Onneksi kirja oli suht lyhyt, ettei siihen kauaa mennytkään. Suosittelen ehdottomasti lukemaan.

Arvosana: ****½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti