sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Kapteeni Corellin mandoliini - Louis de Bernières



Nimi: Kapteeni Corellin mandoliini
Kirjailija: Louis de Bernières
Julkaisuvuosi: 1994
Sivumäärä: 471

Kapteeni Corellin mandoliini, jälleen yksi kirja, johon tartuin BBC:n kirjalistan ansiosta, enkä kadu yhtään. Tällä kertaa jätin myös takakannen lukematta, joten minulla ei ollut mitään käsitystä mistä kirja edes kertoo, koska nimestä ei voi päätellä yhtään mitään. Meni puoli kirjaa ennen kuin edes sain tietää mihin nimi viittaa :D Okei 100 sivua. Puoli kirjaa meni siihen että kuvittelin tarinan jälleen kerran olevan kevyt, mutta ei.

Kirja kertoo Kefollianin saaresta toisen maailmansodan aikana keskittyen Pelagaan, joka on saaren lääkärin tytär, sekä italialaiseen sotilaaseen kapteeni Corelliniin, joka soittaa mandoliinia, mistä kirjan nimi tulee. Se kertoo samalla myös saarelaisten, italialaisten ja saksalaisten sotilaiden elämästä saarella sodan riehuessa.

Tarina on kerrottu monen henkilön näkökulmasta ja siinä on käytetty osittain hieman aikahyppivää kerrontaa, joka aina välillä sai minut hieman sekaisin. Tai ainakin alussa, koska en yhtään tiennyt mistä kirjasta oli oikeasti kyse.

Puoleen väliin asti luulin, että kirjassa oli jollain tapaa kyse humoristisesta tarinasta, koska hahmot olivat ja tapahtumat hieman viittasivat siihen, mutta ehei. Puolen välin jälkeen kirja muuttuikin vakavaksi, vaikka kerrontatyyli ei muuttunut mihinkään. Henkilöiden elämätä vain muuttuivat hieman surullisempaan suuntaan.

Kirja teki minuun vaikutuksen ja ymmärrän täysin miksi se on päässyt listoille, koska se kannattaa lukea. Tosin jos surulliset kirjat eivät nappaa, niin sitten ei kannata lukea, koska kirja ei todellakaan ole mitään happy-happy-joy-joyta.

Arvosana: ****½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti