sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Kultahattu - F. Scott Fitzgerald


Nimi: Kultahattu
Kirjailija: F. Scott Fitzgerald
Julkaisuvuosi: 1925
Sivumäärä: 220

Salaperäinen miljönääri, joka pitää suuria juhlia kartanossaan, asuu kertojamme naapurissa. Kukaan ei tiedä mistä hän on tullut ja miten hän on omaisuutensa kerännyt ja mistä hän saa sitä lisää. Kertojanamme on Nick Garraway, joka on vuokrannut itselleen talon keskeltä hienoja kartanoita ja hienoja ihmisiä.

Tämä salaperäinen miljonääri kutsuu Nickin eräänä päivänä juhliinsa ja salaisuuksien verho alkaa pikku hiljaa raottua. Mitkä ovat Jay Gatsbyn oikeast ajatukset Nickin kutsumisen takana ja kuinka ne oikeastaan toimivat?

Ensimmäisiltä sivuilta ei pysty arvaamaan lainkaan miten kirja todellisuudessa tulee päättymään. Se on nimittäin jotain odottamatonta, kun ei ole takakannen tekstiä ja nähnyt autostaan trailerin elokuvasta. Tai ainakin se oli minulle odottamatonta, koska tosiaankin elokuvan trailerista saa täysin toisenlaisen kuvan.

Mutta vaikka kirja olikin yllättävä, niin en kuitenkaan pitänyt siitä. Se oli jotenkin valju jäi hyvin pinnalliseksi. Ja lainasin sen tosiaankin siitä syystä, että elokuvan traileri näytti kivalta, mutta mitä nyt kirjan luin, niin trailerista tarinasta saa toisenlaisen kuvan, minkälaisen sain itse kirjasta. Mietin, että olisinko mennyt katsomaan kyseistä elokuvaa, mutta taidan jättää väliin, kuten myös Piin elämän kanssa tein.

Arvosana: ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti