tiistai 7. elokuuta 2012

Suuria odotuksia - Charles Dickens



Nimi: Suuria odotuksia
Kirjailija: Charles Dickens
Julkaisuvuosi: 1860-61
Sivumäärä: 310 & 310

Suuria odotuksia kertoo nuoren Pipin tarinan. Hänen vanhempansa ovat kuolleet ja hän on jäänyt sisarensa ja tämän miehen kasvatettavaksi. Hänestä pitäisi tulla miehen työnjatkaja, kunnes hänet tutustetaan outoon neiti Havishamiin, jonka elämä on pysähtynyt hääpäiväänsä.

Hän tutustuu hieman parempaan elämän tapaan ja tutustuu Estellaan, neiti Havishamin kasvattityttäreen, joka on nyrpeä kaikkia miehiä kohtaan. Pip alkaa hävetä omaa perhettään ja varsinkin silloin, kun hän saa itselleen suojelijan, joka haluaa kasvattaa hänestä herrasmiehen, joten Pip muuttaa Lontooseen ja kouluttaa itsestään tuhlailevan herrasmiehen.

Mutta kysymys kuuluu, kuka hänen suojelijansa oikein on? Tarina kiertyy sen ympärille erittäin kauniisti ja nätisti. Se ei kuitenkaan ole suosikkejani Dickensin tuotannosta. En pitänyt alusta yhtään, mutta loppu toisaalta oli jo sitä Dickensiä johon olin tottunut, vaikka minun pitikin lukea viimeinen lause monta kertaa ennen kuin tajusin kunnolla, mitä se oikein tarkoitti.

Haluaisin nähdä kirjasta tehdyn BBC:n tv-sarjan, koska se näyttää upealta, mutta en sitten tiedä. Viime aikoina minulle on ollut sellainen olo kirjojen ja tv-sarjojen kanssa, etten halua katsoa tv-sarjoja, jotteivat ne pilaisi omaa käsitystäni kirjasta.

Tein tosin virheen kirjaa aloittaessani, kun luin ensin johdannon, joka paljasti koko juonen minulle kerralla ja veti lukuinnon aika alas. Minulla olisi saattanut olla toiset ajatukset, kun olisin lukenut kirjaa, jos en olisi lukenut johdantoa. No ehkä tämä opettaa minua pysymään poissa johdannoista seuraavalla kerralla. Mistä tulikin mieleen, jos kirjassa on johdanto, pitääkö se lukea vai voiko sen hypätä yli?

Omasta mielestäni ne pitää lukea, koska nehän ovat osa kirjaa tavallaan, vaikka kirjailija ei yleensä olekaan niitä kirjoittanut, mutta toisaalta ne yleensä paljastavat kaikki mahdolliset juonen käänteet, niin ehkä ne pitää vain suosiolla jättää välistä, vaikka ne välillä ovatkin ihan viihdyttäviä ja kivan pohdiskelevia.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti