torstai 10. maaliskuuta 2011

Pahuus - Jan Guillou


Nimi: Pahuus
Kirjailija: Jan Guillou
Sivumäärä: 338
Ilmestymisvuosi: 1981

Jan Guillou on loistava kirjailija, asia jonka totesin jo muutama vuosi sitten lukiessani hänen Ristiretki-trilogiansa. Nyt koulun innoittamana tartuin hänen Pahuus-kirjaansa, joka on täysin erilainen ja lukijan huomion vievä kuin Arn Magnusonin tarinat.

Kirja kertoo surullista tarinaa Erikistä, jota isä hakkaa ja koulussa hän on oman pienen rikollisjenginjohtaja, joka kuitenkin erotetaan koulusta, kun pari jengiläistä otetaan kiinni ja joku paljastaa hänet.

Hänet lähetetään yksityiseen oppilaitokseen keskelle ei mitään, jossa hänet otetaan heti silmätikuksi. Erik ei kuitenkaan itse suvaitse tätä, vaan alkaa taistella vastaan joutuen pian avoimeen sotaan koulun neuvostojen ja lukion nelosluokkalaisten kanssa.

Hän on fiksu ja urheilullinen poika, joka ei voi sietää koulun eriarvoista järjestelmää ja taistelee sitä vastaan keinolla millä hyvänsä. Taustalla kummittelee oma isä ja tämän teot.

Kirja on raaka, takakannen teksti paljastaa sen jo, mutta silti sitä on pakko lukea eteenpäin ja eteenpäin. Tuntea se kaikki mitä Erikin tuntee ja ihmetellä vain miten onnellisia saamme olla, kun emme eläneet kirjan tapahtumien aikaan Erikin koulussa. Raakaa, mutta paljon ajatuksia herättävää tekstiä. Varsinkin Erikin ja hänen huonetoverinsa Pierren syvälliset keskustelut erilaisista asioista laittaa ajatukset liikkeelle.

Ainoa miinus kirjassa on sen luvuttomuus. Koko kirja on kirjoitettu yhteen putkeen, eikä siellä ole ollenkaan lukujakoja. Ainoastaan välillä hieman pidempi kappaleväli, muttei mitään muuta.

Arvosana: ****½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti