sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Hanan matkalaukku - Karen Levine


Nimi: Hanan matkalaukku
Kirjailija: Karen Levine
Sivumäärä: 146
Ilmestymisvuosi: 2002

Hanan matkalaukku kertoo pienen juutalaistytön tarinan holokaustin aikana, mutta samalla myös tarina japanilaisesta museosta, josta yksi ihminen lähtee selvittämään Hanan tarinaa.

Kaikki perustuu yksinkertaisesti Hanan matkalaukun ympärille, joka lähetetään japanilaiseen näyttelyyn, joka kertoi holokaustista ja joka oli suunnattu japanilaisille lapsille.

Näyttelyn järjestäjä kuitenkin halusi tehdä näyttelystä läheisemmän lapsille ja alkoi selvittämään matkalaukun ja sen omistajan tarinaa.

Kävi ilmi, että matkalaukku oli kuulunut pienelle Hana tytölle, jolta natsit veivät pikku hiljaa oikeudet kouluun, elokuviin ja leikkimisiin muiden lasten kanssa, sekä äidin ja isän. Hana ja hänen veljensä George lähetetään Theresienstadiin, jonna natsit ovat koonnet paljon juutalaisia.

Tarina ei pääty onnellisesti Hanan kohdalta, mutta näyttelyn järjestäjä löytää Hanan veljen Georgen elävänä ja joka antaa Hanalle oikeat kasvot.

Kirja on tunteellinen ja ensimmäinen kirja, jota lukiessani itkin. En osaa selittää syytä, mutta muuta en osannut tehdä. Hanan kohtalo tapahtui tuhansille muille juutalaislapsille, eivätkä he olleet tehneet mitään pahaa. Viattomien henkiä riistettiin. Hana kuoli syyskuussa 1944 Auschwitzissa kaasukammiossa heti tulopäivänä.

Arvosana: ****

1 kommentti:

  1. :``( oon itekkin lukenut tuon kirjan ja se on mielettömän surullinen :``( kannattaa kuitenkin lukea ja varata iso paketti nessuja viereen. Jopa kirjan kuvatkin ja hanan piirrustukset saavat tipan linssiin. In memoriam Hana ♥

    VastaaPoista