torstai 12. joulukuuta 2013

Taivas sinivalkoinen - Kirsti Manninen & Markku Onttonen



Nimi: Taivas sinivalkoinen
Kirjailija: Kirsti Manninen & Markku Onttonen
Julkaisuvuosi: 2000
Sivumäärä: 416

Taivas sinivalkoinen on jatkoa Kun taivas repeää- kirjalle ja tv-sarjalle. Se jatkaa suurin piirtein siitä mihin edellinen jäi. Kirja etenee samalla tavalla mitä tv-sarjakin, mutta tuo jälleen kerran tapahtumista enemmän tietoa ja syvyyttä lukijalle.

Kirja alkaa siitä, kun Aino on lomalla sotasairaalasta Turussa kotonaan Helsingistä ja kertaa kotiapulaiselle Emmalla mitä kaikkea oli ehtinyt tapahtua, ja tämä loma tapahtuu ennen kuin päästään siihen mistä tv-sarja alkaa, eli Moskovan välirauhan julistamiseen ja Laurin, sekä Ainon lähtöön Turun sotasairaalasta. Siitä sitten kerrotaan kaikki mitä Ainon ja Laurin elämässä tapahtuu aina vuoden 1952 olympialaisiin asti.

Ainon ja Laurin elämässä on ylä- ja alamäkiä, kun pitää tottua maailmaan sodan jälkeen, sekä Laurin tottua elämään käsipuolena, mikä ei todellakaan ole helppoa, ja kaikki muut harmit siihen vielä päälle. Pitkän matkan pariskunta saa kulkea ennen kuin kaikki on lopultakin kunnossa. Kirja paneutuu heidän elämäänsä jälleen kerran enemmän kuin tv-sarja ja tuo Ainon ja Laurin molempien ajatukset selvemmin esille.

Minä yritin estää itseäni lukemasta kirjaa liian nopeasti loppuun, koska halusin nauttia jokaisesta sanasta, mutta lopulta itsekuri petti ja luin koko kirjan yhden päivän aikana, mikä ei ollut tarkoitus. Jotenkin tv-sarja oli paljon kevyemmän oloinen, kuin itse kirja. Tai siis kaikki asiat eivät tule todellakaan ilmi sarjassa, mutta kirjassa ne ovat sitäkin paremmin esillä ja tekevät siitä hieman raskaan, mikä ei ole huono asia. Se vain yllätti minut aluksi, kun päähenkilöiden ajatukset näkyivät niin paljon selvemmin kirjassa. Ehkä nyt tosin pitäisi sitten katsoa tv-sarja uudestaan läpi, jotta näkisi ne asiat, jotka tulivat kirjassakin esille.

Kokonaisuutena kuitenkin pidin kirjasta todella paljon, vaikka tiesinkin kaiken mitä siinä tulee tapahtumaan, mutta ei se haitannut. Kirja kuitenkin toi tv-sarjan maailmaan niin paljon enemmän tietoa, eivätkä muutkaan hahmot jääneet pintapuolisiksi, vaikka minua hieman häiritsi se, että kirjan alussa oli päähenkilöiden iät ja joidenkin hahmojen kohdalla iät eivät oikein tv-sarjassa iskeneet kohdalle.

Arvosana: ****½
Haaste 2015: A book written by an author with your same initials

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti