lauantai 7. joulukuuta 2013

Jäähyväiset aseilla - Ernerst Hemingway


Nimi: Jäähyväiset aseille
Kirjailija: Ernest Hemignway
Julkaisuvuosi: 1929
Sivumäärä: 379

Jäähyväiset aseille kertoo ensimmäisestä maailmansodasta Italian ja Itävallan välisistä taisteluista. Sen päähenkilönä on Frederic Henry, joka on amerikkalainen, mutta silti listautunut Italian joukkoihin sodan alussa. Hän toimii sodassa ambulanssin kuljettajana.

Kirjan alussa kerrotaan hänen elämästään sodassa, jossa hän sitte haavoittuu ja joutuu Milanoon asti sairaalaan parantamaan jalkojansa. Hänen peräänsä lähtee hoitaja Catherine Barkley, jonka kanssa Henry lopulta rakastuu, vaikka kirjan alussa väittääkin ihan muuta.

Kirjan loppu kertoo Henryn palaamisesta takaisin rintamalle ja Italian perääntymisestä, joka muuttaa Henryn elämän.

Kirja oli kevyt välipala. Se oli helppoa luettavaa, mutta minä en saanut luotua minkäälaista yhteyttä mihinkään hahmoon, eikä kirjan loppukaan hetkauttanut minua juurikaan, mikä on perin harvinaista, koska yleensä inhoan samanlaisia loppuja, mutta en tällä kertaa.

Oli kuitenkin vaihtelua lukea kerrankin 1. maailmansodasta, koska ne kirjat mitä olen sodista lukenut ovat yleisesti ottaen keskittyneet 2. maailmansotaan. Mutta ymmärrän kyllä minkä takia jokaisen pitäisi lukea tämä, koska se esittää yhden puolen sodasta ja ihmisistä, vaikka se ei minuun vaikutusta tehnytkään.

Arvosana: ***½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti