tiistai 31. joulukuuta 2013

Drums of Autumn - Diana Gabaldon


Nimi: Drums of Autumn
Kirjailija: Diana Gabaldon
Julkaisuvuosi: 1996
Sivumäärä: 1070

Ja Diana Gabaldon maratooni jatkuu. Tosin vaihdoin tällä kertaa kielen englanniksi ja sain vihdoin luettua kirjan, jonka ostin Puolasta vuonna 2011. Aloitin sen lukemisen jo siellä, mutta vasta nyt sain sen luettua loppuun. Kirja on Raamatun ohella yksi pisimpään kesken olleita kirjoja minulla.

Kirja kertoo Jamien ja Clairen sopeutumisesta Uuteen maailmaan, johon he päätyivät edellisen kirjan lopussa. Kuinka paljon he kohtaavat erilaisia ongelmia ennen kuin he pääsevät vihdoin asettumaan kahdestaan kunnolla aloilleen.

Samaan aikaan kirjassa kuljetaan myös nykyajassa, jossa Roger Wakefield/MacKenzie tutkii historiaa ja löytää huolestuttavan löydön ja miettii pitäisikö hänen kertoa siitä Briannalle, mutta päättää lopulta että ei. Samalla kuitenkin kerrotaan miten heidän suhteensa etenee, kunnes Brianna löytää saman ilmoituksen kuin Rogerkin ja lähtee varoittamaan vanhempiaan, mikä saa Rogerin seuraamaan hänen perässään 1700-luvulle.

Minulla kesti ensimmäiset 200 sivua tottua kirjan kieleen. Tai oikeastaan Jamien ja Ianin repliikeihin, koska ne ovat kirjoitettu skottilaisella aksentilla, joten kesti tottua sanoihin ye, ken, dinna, sekä niiden eri muotoihin. Kirjan englanniksi lukeminen kuitenki sai minut tajuamaan kuinka hienot suomennokset olemme saaneet, koska tarina ei ole kärsinyt niistä, kuten tietyissä tapauksissa.

Olen lukenut kirjan aikaisemmin suomeksi ja tavallaan pidin siitä enemmän, koska ymmärsin kaiken. Tätä versiota lukiessani osa sanoista jäi minulta ymmärtämättä aluksi, ja piti etsiä viitteitä niiden tarkoituksta, kuten measles. Mietin pitkään onko se tuhkarokko, isorokko vai vesirokko, koska en ole koskaan perehtynyt englanninkieliseen sairaussanastoon perussanaston päänsärkyjä ja vatsakipuja lukuun ottamatta.

Drums of Autumn ei ole koskaan ollut suosikkini Gabaldonin kirjoista, eikä lukeminen englanniksi nostanut sitä yhtään ylöspäin. Taisi tulla tästä vuoden viimeinen kirja, ellen sitten innostu lukemaan vielä yhtä illan aikana.

Arvosana: ***½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti