torstai 12. joulukuuta 2013

Hiljaisuuden lapset - Torey Hayden


Nimi: Hiljaisuuden lapset
Kirjailija: Torey Hayden
Julkaisuvuosi: 2005
Sivumäärä: 346

Torey Haydenin hiljaisuuden lapset kertoo 9-vuotiaan Cassandran ja neljä vuotiaan Draken ongelmista, sekä myös halvauksen saaneesta Gerdasta, jota Toreyta pyydetään katsomaan. Kirjan alussa hän kertoo siirtyneensä koulusta kunnalliselle klinikalle lasten mielenterveysosastolle, jonne Cassandra on tuotu hänen epävakaan käytöksensä takia, jonka syyt juontuvat siihen, kun Cassandra isä kaappasi hänet, eikä häntä sen jälkeen nähty kahteen vuoteen.

Drake taas tuodaan osastolle, koska hänen isoisänsä haluaa parannuksen pojan puhumattomuuteen. Koska äidin mukaan tämä kuitenkin puhuu kotona, mutta ei kodin ulkopuolella. Toreyn mielestä yhtälössä ei ole jokin oikein, koska muuten Drake on erittäin sosiaalinen lapsi, joka hurmaa kaikki olemuksellaan.

Gerda taas on vanhus, joka on saanut halvauskohtauksen, ja yksi hänen hoitajistaan kuntoutuskeskuksessa pyytää Toreyta käymään katsomassa häntä, koska tämä ei puhu oma aloitteisesti normaaleista asioista, eikä aina edes vastaa kysymyksiinkään. Ja Toreyn pitäisi selvittää johtuuko se vain hänen omasta tahdostaan vai halvauksesta.

Henkilöiden tarinat ovat taas omaa luokkaansa, enkä oikein välillä pysty käsittämään kuinka paljon pahoja tai omiin asioihin kietoutuneita ihmisiä maailmassa on. Mutta Torey onneksi osaa ilmaista asian pehmeästi, ettei kirjasta tule mitenkään yliampuvaa tai liiallista inhotuksen oloa.

Pidin kirjasta, enkä oikeastaan tähän osaa enää kirjoittaa mitään järkevää. Olisi ehkä pitänyt aloittaa Haydenin tuotannon läpi käyminen Hiljaisuuden lapsilla, koska se oli pehmeä lasku, eikä mitenkään traumatisoiva. Oli myös hienoa kuulla, mitä Cassandralle ja Drakelle kuului myöhemmin, eikä vain jäädä arvailemaan.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti