maanantai 8. lokakuuta 2012

Catch-22 - Joseph Heller



Nimi: Catch-22
Kirjailija: Joseph Heller
Julkaisuvuosi: 1955
Sivumäärä: 416

Catch-22 kertoo toisesta maailmansaodasta ja sen yhdestä pommitusyksiköstä, joka sijaitsee Italiassa. Sen päähenkilönä on Yossarian, joka luulee että kaikki iskut ovat kohdistettu juuri häneen ja juuri hänet halutaan tappaa.

Kirja on hyvällä tavalla sekava, tosin välillä tuli sellainen olo, että olisi ehkä kannattanut sittenkin lukea suomeksi, koska siinä oli kuitenkin niin paljon armeijaenglantia, että meinasi puolet mennä ohi ja muutenkin tarina oli erittäin hämärästi kirjoitettu.

Tykästyin kuitenkin hahmoihin ja olin todella surullinen lopussa, koska en uskonut että niin olisi oikeasti voinut käydä. Toisaalta mitä muutakaan sotakirjalta olisi voinut odottaa. Henkilöt ovat yksinkertaisia, mutta heidän elämänsä on monimutkaista ja hämmentävää, koska asiat vain ovat niin ja sen takia ne pitää tehdä.

Kirja oli kuten sanottu hämmentävä, eikä sitä ensimmäisenä kannata lukea englanniksi. Ihailen vain kirjailijan nerokkuutta, koska vaikka kirja oli sekava ja hämmentävä, se ei kuitenkaan ollut mitenkään hyppivä, vaan loogisesti etenevä, tai ainakin se tuntui loogisesti etenevältä.

Arvosana: ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti