torstai 25. lokakuuta 2012

Agnes kotiopettajatar - Anne Brontë


Nimi: Agnes kotiopettajar
Kirjailija: Anne Brontë
Julkaisuvuosi: 1847
Sivumäärä: 293

Agnes kotiopettajatar-romaani kertoo Agnes Greystä, joka lähtee kotiopettajattareksi, kun perheen omaisuus tuhoutuu laivan upotessa. Kirja on hänen kokemuksistaan kahdessa eri perheestä, joiden lapset eivät olleet helppoja opetettavia. Pääasiassa keskitytään kuitenkin Murrayn perheeseen, jonka pojat ovat rasaville, vanhin tytär itsekeskeinen ja toinen tytär ei välitä mistään ja Agneksen pitää sopeutua heidän oikkuihinsa.

Agnes oli hieman rukka. Perheen kuopuksena häntä on hemmoteltu ja hänet on päästetty vähemmällä mitä muut, joten hän ei oikein osannut odottaa, mikä häntä kohtaisi, kun hän lähtisi töihinsä. Osittain se oli tosin myös lasten vanhempien vika, jotka eivät uskoneet mitään pahaa pienistä kullannupuistaan, joiden kuri ei ollut koskaan ollut mistään parhaimmasta päästä.

Nuorin Brontën sisar on jäänyt kohdallani vähemmälle huomiolla. Olen enemmänkin keskittnyt Charlotteen ja hänen kirjoihinsa, kuin Anneen. Emilyhan ei julkaissut minkään muun kuin Humisevan harjun. Annen kerronta tapa on kevyttä, soveliasta ja hieman hyppivää. Hän ei keskity kuvaamaan yksittäisiä tapahtumia, vaan tarinaa yleisesti.

Agnes kotiopettajatar on erittäin kevyt luettava, eikä ollenkaan raskas, mutta kuitenkin antaa samalla realistisen kuvan siitä minkälainen yhteiskunta oli siihen aikaan. Hän ei kuitenkaan yllä Charlotten tasolle kirjailijana, mutta pidin hänestä kuitenkin Emilyä enemmän. Haluaisin lukea myös Annen toisen kirjan, jos saan sen jostain käsiini.

Yleisesti pidin kirjasta, vaikka se oli nopea tempoinen, mutta kuitenkin selkeä. Inhosin tosin Agnesin oppilaita, jotka eivät olleet mitään muuta kuin itsekkäitä ja kaikkien piti tanssia heidän pilliensä mukaan. Suosittelen lukemaan, jos haluaa jotain historiallista, mutta silti kevyttä.

Arvosana: ****

1 kommentti:

  1. Agnes kotiopettajatar on ollut nyt minunkin lukulistallani jo aika kauan. Kirjan olen tosin lukenut useampi vuosi takaperin, mutta kun tätä arvosteluasi luin, niin tajusin etten muista yhtään mitään.

    Charlotten Kotiopettajattaren romaanin ja Emilyn Humisevan harjun luin tänä vuonna, mukava olisi tutustua Annenkin teokseen.

    VastaaPoista