torstai 25. lokakuuta 2012

The Handmaid's tale - Margaret Atwood


Nimi: The Handmaid's tale
Kirjailija: Margaret Atwood
Julkaisuvuosi: 1986
Sivumäärä: 324

Maailma on muuttunut. Sota raivoaa ulkona ja suurin osa ihmisistä on hedelmättömiä. Kuitenkin lapsia pitää saada ja siihen hommaan aletaan ottaa naisia, jotka ovat toimineet siveettömästi, mutta jotka ovat ennen saaneet lapsia.

Päähenkilönä on Offred, jonka tarina paljastuu pikku hiljaa kirjan aikana, eikä se ole onnellinen. Hän muistaa vielä ajan, kun naiset pystyivät opiskelemaan, työskentelemään ja olemaan itsensä herroina. Asiat ovat toisin nyt. Miehet käyvät töissä ja naiset ovat kotona, eikä heillä ole enää mitään oikeuksia.

Offred kertoo tarinan siitä kuinka kaikki oikein tapahtui, kuinka hän päätyi perheenseen, jossa vaimona on entinen laulaja, jota hän katseli pienempänä televisiosta ja jolle hänen pitäisi synnyttää lapsi, muuten hänen henkensä on vaakalaudalla.

Tarina on ahdistava ja surullinen, mutta silti se vie mukanaan. Dystopia maailmassa, joka on äärikristillinen, jossa naisilla on erittäin alhainen asema ja miesten steriiliys on kielletty lailla, joten naisessa on aina vika, jos lapsia ei ala kuulumaan.

Minä säälin Offredia. Hänen elämän tarinansa sai kuitenkin ajattelemaan kuinka hyvässä asemassa olen itse, kun saan päättää mitä haluan tehdä ja koska. Häneltä riistetään se kaikki, myös oma nimensä. Itseasiassa kertaakaan hänen oikeaa nimeään ei lausuta kirjan aikana. Hän on vain Offred, Fredin omaisuutta. Toivoin koko ajan, että Offred saisi entisen elämänsä takaisin, koska hänellä oli kaikki mitä hän tarvitsi. Yhteiskunta, jossa hän eli, oli ilkeä ja kontrolloiva, eikä lainkaan luokseen kutsuva.

Yksi hassu asia kirjassa oli. Siinä ei käytetty juuri ollenkaan vuoropuhelun ilmoittamiseen lainausmerkkejä tai viivaa, vaan puheet olivat tavallista tekstiä. Ainoa vain, että ne olivat lyhyempiä kuin normaalit kappaleet.

Arvosana: *****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti