sunnuntai 31. elokuuta 2014

Hakekaa kätilö Kaupungin varjoissa - Jennifer Worth


Nimi: Hakekaa kätilö: Kaupungin varjoissa
Kirjailija: Jennifer Worth
Julkaisuvuosi: 2005
Sivumäärä: 351

Hakekaa kätilö: Kaupungin varjoissa on Jennifer Worthin toinen muistelmateos, joka kertoo hänen elämästään 1950-luvulla Lontoon slummien sairaanhoitajana ja kätilönä. Siinä missä ensimmäinen kirja keskittyi hänen kokemuksiinsa kätilönä Kaupungin varjoissa keskittyy hänen kokemuksiinsa sairaanhoitajana.

Siinä missä ensimmäisessä oli monta lyhyttä tarinaa, niin Kaupungin varjoissa on vain kolme pidempää ja perusteellisempaa tarinaa, jotka purautuvat ihmisten elämään vielä tarkemmin. Tosin motkotan tähän heti alkuun nimen suomennoksesta, koska se ei ole kovin osuva. Alkuperäinen nimi oli Shadows of the Workhouse, joka karkeasti olisi Köyhäintalon varjoissa, koska köyhäintalot olivat vaikuttaneet melkein kaikkiin tuolla alueilla asuviin, vaikka virallisesti niitä ei ollutkaan ollut enää moneen vuoteen kirjan tapahtumahetkillä.

Jälleen kerran tv-sarja oli uskollisesti seurannut kirjaa 2. kaudella, vaikka tarinoita olikin vain kolme. Kirja antoi tälläkin kertaa syvemmän kuvauksen tapahtumista, siinä missä tv-sarjasta sai vain tietää kaikkien tarinoiden lopun. Kirja kertoi myös näiden tarinoiden alun ja sen miten he päätyivät siihen tilanteeseen missä olivat.

Tälläkin kertaa suosittelen lukemaan kirjan, mutta kannattaa myös katsoa tv-sarjakin, joka on tosin dramatisoinut joitakin kohtia kirjasta, jotta tarinan kerronta olisi hieman sujuvampaa luultavammin. Tosin kirjojen lukemisen jälkeen pidän tv-sarjaa erittäin onnistuneena sovituksena, vaikka en tiedä mitä odottaa neljänneltä kaudelta, joka ei enää menekään kirjojen mukaan ja tv-sarjassa Jenny on siirtynyt pois Nonnatus Housesta.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti