sunnuntai 31. elokuuta 2014

Hakekaa kätilö! - Jennifer Worth


Nimi: Hakekaa kätilö!
Kirjailija: Jennifer Worth
Julkaisuvuosi: 2002
Sivumäärä: 415

Hakekaa kätilö! on Jennifer Worthin muistelmateos kätilön työstä 1950-luvun Lontoon köyhälistö alueella Poplarissa, jossa asukastiheys siihen aikaan oli erittäin suuri. Kirja keskittyy Jennyn kokemuksiin kätilönä ja kirjasta löytyy monta erilaista tarinaa sen aikaisista ihmisistä.

Kirjailija oli tuohon aikaan kokematon sairaanhoitaja, joka tuli opiskelemaan kätilöksi Nonatus Housen nunnien luo. Alussa Poplarin elintaso ja -tavat ovat Jennylle shokki, eikä hän pelkää kertoa omista inhotuksen aiheistaan siihen aikaan, mikä toi kirjaan aitouden tuntua, koska mitään ei turhaa kaunisteltu.

Olin katsonut kirjasta tehdyn tv-sarjan ennen lukemista, joten jokainen tarina oli minulle jo ennestään tuttu, vaikka hieman välillä aiheutti pientä ihmettelyä tv-sarjan dramatisointi, joka oli hieman muokannut Worthin muistelmia ja yhdistänyt Jennylle tapahtumia joissa hän ei ollut oikeasti ollut mukana, sekä lisännyt romansseja tv-sarjaan.

Kokonaisuutena pidin kirjasta. Se oli mukavan kevyttä luettavaa ja kirja syvensi tv-sarjasta saatua kuvaa ja toi Jennylle jopa inhimillisen, eikä niin Mary Sue puolen, kuten tv-sarjassa oli välillä, että Jenny oli melkein täydellinen enkeli, mutta kirjassa hänen ajatuksensa eivät aina ole niin puhtaat.

Suosittelen ehdottomasti lukemaan, jos kiinnostaa miten asiat hoidettiin 1950-luvulla ja minkälaista kätilön elämä oikeasti oli.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti