maanantai 4. elokuuta 2014

Oryx ja Crake - Margaret Atwood


Nimi: Oryx ja Crake
Kirjailija: Margaret Atwood
Julkaisuvuosi: 2003
Sivumäärä: 487

Oryx ja Crake on rinnakkaisteos Herran tarhureille, jonka luin jokin aika sitten ja se selvitti paljon asioita, jotka jäivät minulle Herran tarhureissa ilmi. Nyt aloin tosin miettiä olisiko sittenkin kannattanut lukea tämä kirja ensin, mutta ehkä ei kuitenkaan.

Sen päähenkilö toimii Jimmy tai Lumimies, kuten hän itseään nykyhetkessä kutsuu. Hän luulee olevansa ainoa elossa oleva ihminen ja hän huolehtii Craken lapsista, jotka ovat ovat geneettisesti muunneltuja ihmisiä. Lumimiehen elämää vaikeuttavat erilaiset petoeläimet ja ruuan puute, joka saa hänet lähtemään piilopaikastaan, kohti entistä asuinpaikkaa.

Samalla Lumimies muistelee Jimmyn elämää, kuinka se alkoi, kuinka hän kasvoi ja mitä hän teki, sekä miten hän tapasi Craken ja Oryxin. Oryxin, johon hän ja Crake molemmat rakastuvat. Jimmy etenee tasaisesti kohti nykyhetkeä ja sitä miten hän lopulta päätyi siihen tilanteeseen missä nyt on.

En pitänyt tästä kirjasta, tai se ei oikeastaan vain kolahtanut. Pidin enemmän Herran tarhureista. Se oli paljon mielenkiintoisempi ja nosti odotukseni korkealle tasolle, mutta tämä kirja ei nyt vastannut odotuksiani.

Oli toki mielenkiintoista kuulla katastrofin lähtökohdat, mutta jotenkin Jimmy ei vain napannut. Pidin enemmän Herran tarhureiden Tobysta ja Renistä. Mutta toisaalta kirjan ansiosta haluan entistä enemmän lukea seuraavan osan ja nähdä miten Jimmy, Toby ja Ren jatkavat elämäänsä.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti