sunnuntai 17. elokuuta 2014

Kasvattitytön tarina - Jane Austen


Nimi: Kasvattitytön tarina
Kirjailija: Jane Austen
Julkaisuvuosi: 1814
Sivumäärä: 480

Kasvattitytön tarina kertoo Fanny Pricesta, jonka rikkaat sukulaiset ottavat kasvatettavakseen hyvää hyvyyttään, kun Fanny on n. 10 vuotta. Hän varttuu neljän vanhemman serkkunsa kanssa, joista Edmund on hänelle kaikista ystävällisin.

Kirja keskittyy kuitenkin aikaan kahdeksan vuotta Fannyn Mansfield Parkiin tulemisen jälkeen, kun Mansfield saa uuden papin, joka tuo mukanaan vaimonsa ja hieman myöhemmin vaimon kaksi nuorempaa sisarusta, jotka aiheuttavat vipinää Mansfield Parkin väessä.

Samalla kuitenkin kuvataan myös kuinka Fanny kasvaa tuona aikana ja kuinka hän ei kuitenkaan kadota luonteenpiirteitään tuona aikana, vaikka häneenkin aletaan kiinnittää huomiota, kun hänen kaksi naisserkkuaan ovat poissa Mansfield Parkista.

Tajusin kirjan puolessa välissä, että olen lukenut tämän lukion ensimmäisellä äidinkielen tunnille ja näköjään siitä kerrasta ei ollut paljoa jäänyt mieleen. Tai ainakaan aloitus, koska huomasin asian vasta puolessa välissä. Mutta lopun muistin sitten jollain tasolla.

Pidin kirjasta. Olen aina pitänyt Austenin tyylistä kirjoittaa ja nyt hieman vanhempana sitä huomaa myös pienet sävyt ja asiat, joihin ei kiinnittänyt yläasteella huomiota. Tosin kirja ei kuitenkaan yltänyt suosikikseni Austenin tuotannosta, koska kärkipaikkaa pitää Ylpeys ja ennakkoluulo. Ja Kasvattityttären rakkaus tarina ei ollut yhtä hyvä.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti