sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Pilvikartasto - David Mitchell



Nimi: Pilvikartasto
Kirjailija: David Mitchell
Julkaisuvuosi: 2003
Sivumäärä: 624

Luulin että Pilvikartasto olisi yksi yhtenäinen tarina, mutta ei. Siinä onkin viisi tarinaa, jotka eivät varsinaisesti liity mitenkään toisiinsa ellei pienen pieniä palasia ja yksityiskohtia oteta huomioon. Kirja on periaatteessa tarina tarinassa kirja, mikä on ihan mielenkiintoinen ratkaisu, kun jokaisessa tarinassa on käytetty erilaisia kerronnallisia ratkaisuja.

Se vain että alussa tarinat katkeavat kesken ja jatkuvat vasta myöhemmin, mikä aiheutti ainakin minulle hieman unohdusta, että kuka kukin oli missäkin tarinassa. Enkä oikein saanut selville, mikä idea kirjassa varsinaisesti oli.

Mutta pidin tarinoista, erityisesti Luisa Reysta ja Sonmi-451. Ainoa kertomus, joka itseni ärsytti oli Zachryn tarina, koska se oli puhekieltä ja inhoan puhekielen lukemista, koska siinä pitää keskittyä täysin erillälailla kuin kirjakielen kanssa. Mutta no, Zachryn tarina oli sentään kokonaisena kirjassa.

Kirja oli kuitenkin hieno lukukokemus, ja lopulta tarinoista tuli hieno kokonaisuus ja kaikkien henkilöhahmojen kohtalot saatiin selville. Ymmärrän täysin minkä takia se on päässyt BBC:n listalle, mikä ei kuitenkaan tällä kertaa ollut lukemiseni varsinainen syy. Meinasin nimittäin käydä katsomassa kyseisestä kirjasta tehdyn elokuvan, koska sen traileri näytti mielenkiintoiselta, mutta nyt en sitten enää tiedä. Olen miettinyt pääni puhki, miten he ovat onnistuneet sovittamaan kirjan valkokankaalle, enkä tiedä mitään järkevää keinoa, joten taitaa elokuva jäädä katsomatta.

Arvosana: ***½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti