maanantai 21. heinäkuuta 2014

Herran tarhurit - Margaret Atwood


Nimi: Herran tarhurit
Kirjailija: Margaret Atwood
Julkaisuvuosi: 2009
Sivumäärä: 527

Herran tarhurit kertoo Tobyn ja Renin tarinat. He elävät molemmat suuren tuhon jälkeisessä maailmassa ja itse tuhoa he kutsuivat kuivaksi tulvaksi. Toby elää Uusiolo nimisessä kylpylässä, jossa kaikki muut ovat lähteneet ja samalla hän itse muistelee menneitä. Sitä kuinka hänestä tuli uskonnollisen Herran tarhurit järjestön jäsen ja miten hän lopulta päätyi Uusiolo-kylpylään. Ja siis Toby on nainen, luulin ensimmäiset luvut että hän on nimen puolesta mies.

Ren taas on töissä Laskivesilaguunissa trapetsitaiteilija, mutta katastrofin iskiessä hän oli eristyksissä, joten hän selviytyi. Erityksissä ollessaan hän kertoo oman tarinansa siitä kuinka itse päätyi Tarhureihin ja miten hän joutui sieltä pois, ja se päätyi lopulta Laskivesilaguuniin, joka siis on strippiluola.

Pidin kirjasta todella paljon. Lainasin sen alunperin vain sen takia että olin lukenut Atwoodin Orjattaresi-kirjan englanniksi ja pitänyt siitä todella paljon, ja mieleni teki kokeilla jotain muuta kirjaa Atwoodilta. Enkä pettynyt. Kirja oli mukavaa vaihtelua Eedenistä itään jälkeen, koska siinä teksti oli pientä tiheää ja raskasta luettavaa, mutta tässä kirjaimet olivat isoja ja teksti kevyttä.

Pidin myös siitä että vaikka kirja olikin dystopia niin mitään ei jätetty auki ja kaikki asiat selitettiin kunnolla lopussa. Koska usein dystopioissa hypätään suoraan tuhon jälkeiseen aikaan, eikä koskaan selitetä mikä siihen johti. Mutta tässä onneksi kaikkeen tuli suurin piirtein vastaus.

Tosin kirjan loputtua sain tietää että on olemassa jokin toinen kirja, joka käy yhteen tämän kanssa, joten kirjastoon heti huomenna lainaamaan tuo kirja, koska haluan tietää lisää. Lisäksi loppu vaikutti siltä, että siitä voisi saada vielä yhden kirjan ja näköjään tuo onkin trilogia. No sekin siis listoille.

Arvosana: ****½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti