lauantai 19. heinäkuuta 2014

Eedenistä itään - John Steinbeck


Nimi: Eedenistä itään
Kirjailija: John Steinbeck
Julkaisuvuosi: 1952
Sivumäärä: 579

Eedenistä itään kertoo Adam Traskin ja tämän perheen tarinan. Miten Adam kasvoi ja kuinka hän meni naimisiin vaimonsa pahan Cathyn kanssa, ja heidän kaksospojistaan Calebista ja Aaronista, joista toinen on perinyt isänsä hyvyyden ja toinen äitinsä pahuuden.

Tarina sijoittuu Salinasiin laaksoon, jonne Adam Trask päätyy ja jossa hänen lapsensa syntyvät. Heidän lisäksi kerrotaan myös Hamiltonien perheen tarina, joiden isä Samuel ystävystyy Adamin kanssa. Ja kirjan kertojana toimii osittain Samuelin tyttärenpoika John.

Kirja lähtee hieman hitaasti käyntiin, kun se lähinnä taustoittaa päähenkilöiden Adamin ja Cathyn, sekä Samuelin taustoja, mutta vauhtiin päästyään tarina etenee oikein sulavasti, vaikka nyt kirjan lukemisen jälkeen aloin miettiä että kuka siinä oikeasti oli pääosassa. Pidin toki kirjasta mutta osittain tuntui että siihen oli ympätty jotenkin turhaa tavaraa, joilla ei ollut loppuratkaisun kannalta mitään tekemistä, kuten kertojan kertomus äidistänsä ensimmäisen maailman sodan aikana.

Kokonaisuutena kuitenkin pidin kirjasta, eivätkä nuo ylimääräiset "turhat" palat mitenkään häirinneet. Enemmän tunsin oloni erittäin harhaanjohdetuksi kirjan takakannen tekstin jossa kovasti puhuttiin Calebin epäinhimillisestä pahuudesta ja Aaronin lempeydestä. Aaron oli lempeä, mutta en missään vaiheessa saanut Calebista mitenkään epäinhimillisen pahaa. Jonkin verran pahansuopainen tämä oli, mutta ei minun mielestä epäinhimillinen. Ja Caleb kuitenkin kasvaa kirjan aikana. Mutta siis kirja oli täysin toisenlainen mitä odotin, kun puhutaan pahuudesta. Kuvittelin että Caleb tekemällä tekisi pahoja tekoja, kuten rikkoisi naapurin aidat tai jotain.

Suosittelen kuitenkin lukemaan jos Steinbeckistä pitää.

Arvosana:****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti