maanantai 28. lokakuuta 2013

Fatiman käsi - Ildefonso Falcones


Nimi: Fatiman käsi
Kirjailija: Ildefonso Falcones
Julkaisuvuosi: 2009
Sivumäärä: 1022

Fatiman käsi kertoo Hernandosta, joka on puoliksi espanjalainen ja puoliksi mauri, koska espanjalainen pappi raiskasi hänen mauriäitinsä 1500-luvun Juvinelesissa. Aikana jolloin maurit pakotettiin kääntymään kristityiksi mikä aiheuttaa ongelmia mauri väestön suhteen.

Hernandosta tulee väliinputoaja kahden uskonnon väliin ja sitä hän on koko loppuelämänsä. Kirjan päätarina on kuitenkin Hernandon ja nuoren lesken Fatiman rakkaussuhteessa, jota Hernandon isäpuoli ei suvaitse ja tekee kaikkensa pitääkseen heidät erossa toisistaan. Mutta samalla kirja kertoo maurien elämästä 1500-luvun Espanjasta ja siitä kuinka he taistelivat uskonsa puolesta, vain menettääkseen sen uudestaan ja uudestaan.

Olin Ildefonsolta lukenut aikaisemmin vain Meren Katedraalin, josta pidin todella paljon, eikä tämäkään kirja mikään pettymys ollut. Mutta en tiedä, kirjassa oli todella paljon kärsimystä ja juuri kun kaikki alkoi mennä hyvin tapahtui jotain muuta ja tätä jatkui koko kirjan ajan kaikki ne 1000 sivua, joten lopussa sitä oli todellakin turtunut sille ja toivoi vain että kirja loppuisi pian, vaikka se hyvä olikin.

Tavallaan pidin kirjan lopusta, koska se ei ollut mitenkään massaan sulautuva, vaikka olisinkin itse toivonut siitä hieman toisenlaista. Mutta toisaalta taas loppu sopi kirjaan. Henkilöhahmoista pidin tiettyyn pisteeseen asti, mutta koska olen kasvanut itse niin erilaisessa yhteiskunnassa ja uskonnossa, etten kyennyt vain välillä käsittämään naisten alistumista. Ymmärsin sen kyllä, mutta käsittäminen ja hyväksyminen on täysin toinen asia, mutta maailma oli täysin toinen 1500-luvulla kuin nyt, enkä ole muslimi vaan protestantti kristitty, niin näkemyserot ovat valtavat.

Suosittelen kirjan lukemista lämpimästi, koska Ildefonso on upea kirjailija ja kirjan maailmaan uppoutuu niin helposti. Tietenkään jos ei kärsimyksestä pidä niin kirja ei ole sitten oikea.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti