lauantai 19. lokakuuta 2013

Matkalla - Jack Kerouac


Nimi: Matkalla alkuperäinen versio
Kirjailija: Jack Kerouac
Julkaisuvuosi: 1957(Matkalla) 2007 (On the Road Original Scroll)
Sivumäärä: 440

Matkalla, nappasin tämän kirjan mukaani viime kirjastokäynnilläni, koska ajattelin taas päästä kirjalistoissa eteenpäin. Käsitykseni kirjasta oli melkoisen hatara ja perustui ainoastaan kuviin, joita olin nähnyt kyseiseen kirjaan perustuvasta elokuvasta, jossa näyttelee mm. Kristen Stewart. Lisäksi versioni oli alkuperäinen versio eli kirja oli siinä muodossa miten kirjailija sen alunperin tarkoitti, eli hahmoilla oikeat nimet ja kaikki suurin piirtein kirjoitettu putkeen.

Kirja siis kertoo Jack Kerouacista ja tämän kavereista, keskittyen kuitenkin eniten Neal Cassadyn. Olin jotenkin aina kuvitellut, että koska kirjan nimi on Matkalla niin on se kertoo ainoastaan yhdestä roadtripistä Amerikan halki, mutta Jack tekikin niitä useamman. Pari kertaa New Yorkista San Franciskoon ja takaisin ja sitte viimeisimpänä New Yorkista Mexicoon.

Jack ajelehtii paikasta toiseen, juhlii, tekee töitä ja palaa takaisin kotiinsa. Hänen kaverinsa Neal muuttuu kirjan aikana aina vain hullumpaan ja hullumpaan suuntaan. En oikein enää tiedä mitä muuta voisin kertoa kirjasta, koska se oli periaatteessa tuota koko ajan.

En sanoisi, että kirja oli huono, mutta se ei ollut yhtään minun tyyliseni. Lisäksi kaikki se putkeen kirjoittaminen aiheutti minulle melkein päänsäryn, koska piti oikeasti olla silmä tarkkana, että millä rivillä mennään, jotta pysyi kärryillä tapahtumissa. Lisäksi hahmojen samanlaiset nimet saivat minut välillä ihan sekaisin, että kuka olikaan kuka ja oliko häntä edes mainittu kirjassa aikaisemmin. Lukeminen oli varsin hidasta, eikä minua oikeastaan kiinnostanut lukea kolmea kertaa samat asiat, mutta vain erijärjestyksessä ja eri henkilöiden kanssa, mutta luultavasti kirja sopii jollekin toiselle paljon paremmin.

Arvosana: ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti