keskiviikko 28. elokuuta 2013

Skottilainen vanki - Diana Gabaldon


Nimi: Skottilainen vanki
Kirjailija: Diana Gabaldon
Julkaisuvuosi: 2011
Sivumäärä: 456

Skottilainen vanki on osa Gabaldonin Lordi John-sarjaa ja se sijoittuu Matkantekijä-sarjassa aikaa jolloin Jamie Cullodenin jälkeen oli tallirenkinä Helwater tilalla. Se alkaa siitä kun lordi John veljensä kanssa suunnittelee erään ihmisen tuomista sotaoikeuden eteen hänen tekemistään sotarikoksista ja todistusaineistossa onkin yllättäen gaelin kielinen teksti, jonka takia he kiikuttavat Jamien Lontooseen ja sitä kautta aina Irlantiin asti.

Kirja kertoo Jamien ja Lordi Johnin matkasta Irlantiin, sekä heidän ongelmistaan siellä. Lisäksi soppaan heitetään Irlannin jakobiitit, jotka haluavat yrittää uutta kansannousua ja sotkevat Jamien asiaansa mukaan. Ja miten lordi Johnin jahtaama mies liittyy tähän kaikkeen, kuten iirin kielinen teksti väitti. Tai antoi vihjauksia siitä.

En ole juuri koskaan pitänyt lordi John kirjoista yhtä paljon kuin alkuperäisestä Matkantekijä sarjasta, eikä tämäkään kirja yltänyt samalla tasolle, mutta se oli kuitenkin ihan hyvä. Pidin siitä että Jamien aika Helwaterissa sai lisää syvyyttä, koska siitä ei juurikaan kerrottu toisessa sarjassa.

Kokonaisuutena kirja oli ihan hyvä, mutta minulle jäi siitä hieman pinnallinen olo. Varsinkin alku oli vähän oudohko, koska se alkoi suoraan tietystä pisteestä, josta minulla ei ollut mitään käsitystä ja olin hukassa. Ja välillä tuntui että asioita olisi voinut käsitellä vielä pitempään, eikä jättää niitä niin vähälle käytölle. Asiasta josta kuitenkin erityisesti pidin oli Jamien näkökulma asioihin, koska Matkantekijä on keskittynyt vahvasti Claireen, eikä Jamien näkökulmalle ole siinä tilaa, niin oli mukavaa lukea sitä tässä. (Vaikka uusimmissa Matkantekijän kirjoissa Jamien näkökulmakin on hyödynnetty.)

Arvosana: ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti