torstai 5. heinäkuuta 2012

Tessin tarina - Thomas Hardy


Nimi: Tessin tarina
Kirjailija: Thomas Hardy
Julkaisuvuosi: 1891
Sivumäärä: 437

Tessin tarina kertoo päähenkilöstä Tess Durbeyfieldistä, joka saa tietää olevansa vanhaa, kunniakasta, mutta jo sammunuttua sukua D'Uberville. Jossain vaiheessa nimi oli muuttunut hieman arkisempaan muotoon.

Tästä tapauksesta kuitenkin alkaa tarina, joka kertoo kuinka viattomuus menetetään, miten siihen suhtauduttiin jne. Se kuvaa asian 1800-luvun moraalikäsitysten mukaisesti ja kirjassa on koko ajan pieni surumielinen sävy. Tosin mielestäni Hardy ei täysin tavoita Tessin ajatusmaailmaa, joka on nykypäivän sanoin erittäin angstinen, varsinkin alun jälkeen.

Tessille tapahtuu kaikenlaista, mikä ei ole hänen syytänsä, mutta yhteiskunnan mielestä kuitenkin on ja ihmisten tietenkin. Se kertoo tarinan siitä, miten heppoisia ihmisten luottamus toisiin on ja jos jotain pahaa tulee ilmi, se muuttaa käsitystä heti, eikä siitä käsityksestä sitten luovuta.

En oikein tiedä pidinkö kirjasta vai en. Siinä oli hyvät ja huonot puolensa. Eniten minua ärsytti Alexander D'Uberville, joka oli kaiken pahan alku ja juuri, eikä hänestä juuri missään vaiheessa päästy kunnolla eroon. Pidin Angel Claresta, kunnes Tessin tunnustus sai hänet tolaltaan. En oikein tiedä miten ajatella hänen käytöksestään. Tietenkin se oli ajallensa tyypillistä, mutta silti, jos rakastat jotakuta, niin etkö hyväksy myös hänen menneisyytensäkin mukisematta. Tai ei ihan täysin mukisematta. Tajuatte kyllä mitä tarkoitan.

Olisin kuitenkin toivonut kirjalle toisenlaista loppua. Olihan se tavallaan onnellinen, mutta silti, miksi ne muutamat hetket aina ratkaisevat kaiken?

Arvosana: ***½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti