keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Hovimäki: Ei muuta kunniaa - Anna-Lisa ja Carl Mesterton, Kirsti Manninen ja Jussi-Pekka Aukia


Nimi: Hovimäki Ei muuta kunniaa
Kirjailijat: Anna-Lisa ja Carl Mesteron, Kirsti Manninen, Jussi-Pekka Aukia
Julkaisuvuosi: 2004
Sivumäärä: 503

Olen elossa. Noin vuoden hiljaiselon jälkeen oli mukava taas tarttua kirjaan ja lukea se melkein yhdeltä istumalta. Koska olin tietyllä tapaa vältellyt lukemista hyvin pitkään niin päätin ensimmäiseksi kirjaksi ottaa Hovimäen Ei muuta kunniaa, joka jäi minulta lukematta kun luin koko muun sarjan. En vain halunnut sen päättyvän.

Kirja jatkaa siitä mihin edellinen jäi. Suomen sisällissota on sodittu ja kansakunta on murroksen keskellä, kun punaiset ja valkoiset edelleen kolahtelevat keskenään, ja se näkyy myös Hovimäellä ja Hirvaskoskella. Lisäksi vanhat lait ovat katoamassa ja torppalaiset pystyvät lunastamaan omia torppiiaan pois Hovimäen alaisuudesta. Maailma muuttuu nopeasti ja henkilöhahmojen pitää muuttua niiden mukana.

Tarina käsittää vuodet 1920-1940, joiden aikana Suomessa ehti tapahtua paljon ja kirja peilaatuukiin näihin hyvin vahvasti. Kieltolain vaikutukset, sodat, lakot ja pörssiromahdukset tuntuvat pienenkin pitäjän elämässä. Samalla seurataan uuden Hovimäen sukupolven elämää yhdessä vanhojen kanssa. Helppoa se ei ole kelläkään. Vastoinkäymisiä vastoinkäymisen jälkeen, mutta lopulta aurinkokin paistaa risukasaan.

Olin hieman hukassa alussa kaikista henkilöhahmoista koska edellisen kirjan lukemisesta oli aikaa. Lisäksi vuosien varrella hahmot ovat sarjassa vain lisääntyneet ja lisääntyneet ja kaikkien elämää seurataan jonkun verran. Päällimmäisenä tunteena kirjan lukemisen jälkeen oli hyppivyys, jossa keskittyminen välillä herpaantui. Lisäksi olin lukenut kirjan jo aikaisemmin ja siihen oli syynsä minkä takia en ollut halunnut aloittaa sitä. Mutta paljastuikin että olin mielessäni kuvitellut nuo tietyt tapahtumat paljon kuvailluimmaiksi mitä ne lopulta olivat.

Hovimäki-sarja kuitenkin sai kirjan avulla ansaitsemansa lopun, vaikka siitä ei koskaan tv-sarjaa tehtykkään. Toisaalta tekisi mieli kuulla mitä lopun henkilöille kuuluu nykyään

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti