tiistai 3. toukokuuta 2016

The Girl in the Spider's web - David Lagercrantz


Nimi: The Girl in the Spider's Web
Kirjailija: Davis Lagercrantz
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 432

The Girl in the Spider's web jatkaa Millenium-trilogian tarinaa tai ainakin yrittää. On kulunut jonkin aikaa itse trilogian tapahtumista, kun Mikaelin ja Lisbethin tarinat kietoutuvat taas yhteen. Tällä kertaa tietotekniikaneron Balderin kautta, joka murhataan dramaattisesti oman autistisen poikansa edessä. Murhasta ja sitä edeltäneistä päivistä alkaa selviytyä verkko, joka selviytyessään kiristyy Lisbethin päälle.

Vannoin joskus aikaa sitten, että en tule tätä kirjaa lukemaan, koska minulle se ei edusta Millenium-trilogian jatkoa, koska kyseessä ei ole sama kirjailija, vaan perikunnan valitsema, ja muutenkin vaikuttaa hieman rahankeräysyritykseltä. No kuitenkin kirjastossa satuin huomaamaan kirjan englanninkielisten puolella ja lainasin sen. Mikä oli kyllä suuri virhe.

Kirja oli ok, mutta se ei missään vaiheessa napannut minua samalla tavalla mukaansa, mitä alkuperäinen. Juonessa oli yritystä ja siinä oli monta eri kerrosta, mutta kerrokset olivat alusta saakka minulle todella sekavat ja aikajanatkaan eivät täysin kohdanneet. Toki saatan etsiä virheitä, koska en alunperinkään halunnut lukea kirjaa, mutta luettu mikä luettu.

Ei napannut mulle. Lisäksi kirjasta jäi minulle sellainen olo, että se ei jatka itse trilogiaa, eikä kirja edes perustunut Larsonin muistiinpanoihin neljännestä kirjasta, koska kyseiset muistiinpanot kuuluvat Larsonin avovaimolle, joka on riidoissa Larsonin perikunnan kanssa. Ja jatkamisella tarkoitan, että itselleni jäi trilogian lopusta täysin toinen kuva Lisbethistä ja Mikaelista mikä kirjassa tulee esille. Toki trilogian loppu oli varsin avoin ja itselläni on omat headcanonit, joista en mielelläni luovu.

Myöskään kirjan lukeminen englanniksi ei tainnut olla mikään fiksu veto, koska käännöksessä nyt aina jää jotain pois. Toki en ruotsia osaa sen vertaa että pystyisin lukemaan alkuperäiset kirjat, mutta trilogian suomennoksista olen aina tykännyt. Sitä en tiedä olisinko pitänyt kirjasta suomeksikaan sen enempää. Kokonaisuutena kirja oli kuten sanoin ok, mutta en vain näe sitä trilogian jatkajana. Enemmänkin itsenäisenä rikostarinana.

Arvosana:***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti