lauantai 28. syyskuuta 2013

Naisten paratiisi - Émile Zola


Nimi: Naisten paratiisi
Kirjailija: Émile Zola
Julkaisuvuosi: 1883
Sivumäärä: 518

Nappasin Émilen Zolan Naisten Paratiisin huvikseni mukaan kirjaston hyllystä, mutta jostain syystä sen lukemiseen meni aivan liian pitkä aika. Se ei johtunut kirjasta, koska pidin siitä ja sitä oli varsin helppo lukea. Oma aikani ei vain ole koulun ja töiden takia riittänyt lukemiseen, muta tänä aamuna sain kirjan vihdoin luettua.

Se kertaa Denise Baudusta, joka muuttaa Parisiisin pikkuveljiensä kanssa, kun heidän isänsä kuolee. Aluksi he yrittävät saada sedältänsä töitä, joka omistaa verkakaupan, mutta pienet kaupat ovat alkaneet menettää asiakkaitaan, kun viereen on pikku hiljaa noussut Naisten paratiisi-niminen tavaratalo, joka vie halvoille hinnoilla pienkauppiailta asiakkaat. Ja kun muuta vaihtoehtoa ei ole niin Denise hakeutuu töihin Naisten paratisiin, jossa tehdään pitkiä ja raskaita työpäiviä. EIkä muut myyjät ota Denisiä vastaan kovin ystävällisesti, vaan keksivät tästä ilkeitä juoruja ja moittivat tämän pukeutumista.

Toinen kirjan päähenkilö on Naisten paratiisin omista Octave Mouret, joka hyppii naisten sängyistä toiseen huvin ja hyödyn vuoksi. Hän rakastaa rahaa ja haluaa vain laajentaa ja laajentaa Naisten paratiisia entisestään, kunnes se vie koko korttelin. Mouret palkkaa aluksi Denisen säälistä, mutta aikaa myötä naisten miehen tavat eivät miellytä Denisiä, joka kieltäytyy aina Mouretin ehdotuksista.

Kuvittelin kirjan jotenkin enemmän dramaattisemmaksi ja pelkäsin loppuun asti Denisen puolesta, vaikka lopulta hänellähän kävikin hyvin. Pidin kirjasta todella paljon ja nyt mitä Wikipediaa selailin niin Denisen ja Mouretin tarinasta kerrotaan jotain kirjassta Doctor Passaut, mutta valitettavasti sitä ei ole ilmestynyt suomeksi. No onneksi projekti Gutenberg auttaa, koska sieltä kirja löytyi e-kirjana. Mutta saaha nähdä koska pääsen sitä varsinaisesti lukemaan.

Mutta kokonaisuudessa pidin kirjasta. Se oli helppo lukuinen ja taitava kuvailu kyseisestä aikakaudesta. Eikä mitään ikävää sattunut lopussa mistä iso plussa.

Arvosana: ****½

P.S Tässä vaiheessa on jo selvä etten saa 100 kirjan haastetta tehtyä, mutta 30koetus kyllä menee rikki. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti