tiistai 16. heinäkuuta 2013

Puhdistus - Sofi Oksanen


Nimi: Puhdistus
Kirjaiija: Sofi Oksanen
Julkaisuvuosi: 2009
Sivumäärä: 382

Sofi Oksasen Puhdistus, en ole hänen teoksiinsa ennen koskenut, vaikka tarkoitus on aina välillä ollut se, mutta nyt löysin kirjastosta Puhdistuksen ja pidin siitä. Se on tarina Aliidesta, joka Neuvostoaikana pettää sisarensa, halutessaan tämän aviomiehen. Tarina alkaa vuodesta 1992, kun Neuvostoliitto on hajonnut ja Viro saanut takaisin itsenäisyytensä. Aliide löytää pihaltaan tytön, joka on karkumatkalla jotakin ja jonka tapa puhua viroa herättää Aliidessa jotakin.

Pikku hiljaa paljastetaan sekä tytön Zaran, että Aliiden menneisyyttä ja sitä miten nämä kaksi naista liittyvät toisiinsa.

Pidin kirjan rakenteesta ja siitä, että Aliiden tarinan tärkeimmät kohdat kerrottiin yhdessä putkessa, eikä väliin laitettu Zaran kertomusta. En tiedä olenko lukemassa muita Oksasen kirjoja, koska vaikka pidinkin tästä, en siltikään saanut mitään ahaa tai vau-elämystä.

Oli kuitenkin mielenkiintoista lukea Viron historiasta, koska siihen ei koulussa juuri kajota. Paitsi maininnat suomalaisten osallistumiseta Viron vapaussotaan, Viron taipumista Neuvostoliiton alle ja siitä vapautumista. Kaikki muu on vähän harmaata aluetta, joten pidin hieman toisenlaisesta lähestymiskulmasta asiaan, vaikka asiat joita käsitellään ovat vakavia ja raakoja.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti