keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Sokea surmaaja - Margaret Atwood


Nimi: Sokea surmaaja
Kirjailija: Margaret Atwood
Julkaisuvuosi: 2000
Sivumäärä: 715

Sokea surmaaja kertoo 82-vuotiaan Iris Chasen tarinan. Se alkaa kertomuksella kuinka hänen sisarensa Laura surmasi itsensä ajamalla sillalta alas ja jätti jälkeen romaanin, jonka Iris julkaisi kaksi vuotta myöhemmin. Romaani kertoi tarinan epäsäädyllisestä suhteesta hienostonaisen ja pakoilevan miehen välillä, sekoitettuna hieman scifiä mukaan.

Sokea murhaaja kulkee koko ajan Iriksen kertomuksen välissä ja lukija oikeastaan lukee kaksi kirjaa samaan aikaan. Iriksen muistelut alkavat jo ennen ensimmäistä maailmansotaa kertoen mitä hänen isovanhempansa tekivät ja mitä hänen isälleen tapahtui, mutta paino on 1930-luvussa, kun lama iski myös Kanadaan ja toinen maailmansota lähestyi.

Kirja imaisi minut mukaansa ja se vei täysin toiseen suuntaan mihin kirjan aloitus viittaa. Minulla oli alussa tämä ennakkoasetelma mielessäni, kun luin takakannen, että Laura on tietynlainen ja Iris on tietynlainen, mutta kirjan edetessä ne mielikuvat tuhoutuivat täysin. Laura ei todellakaan ollut sellainen mitä mietin, eikä tarina mennyt niin kuin oletin.

Tai siis olen lukenut ja katsonut paljon kirjoja, tv-sarjoja ja elokuvia, jotka alkavat sillä että toinen siskoista on toisen varjossa ja niissä kaikissa on suurin piirtein sama juoni ja samat henkilöhahmot, joten oletin tietenkin niiden perusteella, että Sokea murhaaja olisi samanlainen, mutta ei se sitten ollutkaan.

Suosittelen kirjaa ehdottomasti. Atwood osaa pitää lukijansa otteessa ja rakastan hänen kirjoitustyyliään. Odotan innolla että saisin jostain Uuden maan käsiini, että saisin senkin trilogian loppuun.

Arvosana: ****½
Kirjahaaste: A book that was originally written in different language

2 kommenttia:

  1. Pidin tästä myös paljon, varsinkin siksi että viihdyin niin hyvin Iriksen seurassa!

    VastaaPoista
  2. Fanitan Atwoodia. Sokea surmaaja on upea kirja ja arvaamaton loppuun asti. Aloitin hänen lukemisensa kirjasta Kivettyneet leikit. Hänen trilogiansa koetteli minua, vaikka luen fantasiaa ja dystopiaa.

    VastaaPoista