sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Viisasteleva sydän - Jane Austen


Nimi: Viisasteleva sydän
Kirjailija: Jane Austen
Julkaisuvuosi: 1818
Sivumäärä: 246

Viisasteleva sydän kertoo tarinan Anne Elliotista ja tämän nuoruuden rakastetusta Frederick Wentworthista. Nuoret olivat kihloissa kahdeksan vuotta sitten, mutta Anne purki kihlauksen, koska hänen baronetti-isänsä, sekä siskonsa eivät pitäneet kihlausta nuoren, varattoman meriupseerin kanssa suotavana, ja samalla särki Frederickin sydämen.

Erinäisten tapahtumien kautta, kahdeksan vuotta myöhemmin, Frederick on menestynyt kapteeni ja Annen perheen raha-asiat sen verran huonosti, että he joutuvat vuokraamaan kotinsa Frederickin sisaren perheelle. He tapaavat taas ja Anne ei ole missään vaiheessa unohtanut entistä kihlattuaan, vaikka tämä vaikuttaakin päässeen hänestä ylitse.

Koska kyseessä on Austenin romaani kirjassa on monia mutkia ja vaiheita ennen kuin pääpari puhuu toisilleen jälleen. Kirja oli siinä mielessä hieman hassuhko että Frederick ja Anne eivät oikeastaan kirjan eikana kertaakaan jutelleet kunnolla enne loppurytinöitä, mutta toisaalta ei heidän tarvinnutkaan.

Olen aivan selvästi lukenut ja katsonut nykyajan tv-sarjoja ja kirjoja, joissa kolmiodraama on tällä hetkellä kaikki kaikessa ja automaattisesti oletin jotain dramaattista tapahtuvan, mitä ei edes tapahtunut, eikä kirja edes tarvinnut sellaista. Aloin miettiä, että olenko itse nykyään niin draaman nälkäinen, että klassikkojenkin kohdalla oletan jotain yllättävää tapahtuvaa, vaikka ei sellaista tarvita. Tunteiden kuvailu ja päähenkilöiden ratkaisuun pääsemisen tie on kyllä tarpeeksi pomppuinen ilman mitään kolmiodraamoja tai muita yllättäviä yllätyksiä.

Arvosana: ****½
Kirjahaaste: A book from author you love that you haven't read yet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti