perjantai 6. maaliskuuta 2015

Me tarvitaan uudet nimet - NoViolet Bulawayo


Nimi: Me tarvitaan uudet nimet
Kirjailija: NoViolet Bulawayo
Julkaisuvuosi: 2013
Sivumäärä: 292

Me tarvitaan uudet nimet kertoo Kulta-nimisestä tytöstä joka asuu Paratiisissa Afrikan ilmeisesti Zimbabwessa, vaikka kirjassa maan nimeä ei varsinaisesti mainita, mutta kirjailija on sieltä kotoisin. Kirja kertoo elämästä slummeissa lapsen silmin, kuinka he varastavat guavoja Barcelona-nimiseltä asuinalueelta valkoisten ihmisten puutarhoista ja vakoilevat hautajaismenoja.

Tarina on läpileikkaus nuoren tytön elämään ensin Afrikassa ja sitten tavoittelemassa omaa onneaan laittomana siirtolaisena Amerikassa. Se antoi ainakin minulle toisenlaisen kuvan Afrikan kurjuudesta kuin mitä media ja uutiset antavat. Tarina myös avasi hieman kuilua, joka muodostuu kun nuoret muuttavat Afrikasta rikkaaseen Amerikkaan, eivätkä Afrikkaan jääneet ymmärrä, ettei heillä oikeastaan ole asiat niin hyvin kuin mitä he uskottelevat.

Jotenkin kuitenkin jäin odottamaan kirjalta sellaista viimeistä silausta. Nyt se ainakin minun kohdallani jäi uupumaan. Tai siis puolessa välissä aloin miettimään että johtaako tämä kirja oikeastaan yhtään mihinkään, eikä se mielestäni johtanut. Loppu jäi itselleni hieman avonaiseksi.

Täytyy tosin myöntää, että normaalisti en olisi kirjaan edes tarttunut, jos se olisi tullut kirjastossa vastaan, mutta nyt luin sen lukupiiriä varten. En nyt sanoisi että kirja oli mitenkään ajanhukkaa, koska se kuitenkin lopulta opetti paljon asioita, mutta kuten jo aikaisemmin sanoin jotain jäi uupumaan.

Arvosana: ***

Kirjahaaste 2015: A book by an author you've never read before

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti