tiistai 3. helmikuuta 2015

Ruotsin vallan iltarusko - Anna-Lisa Mesterton, Carl Mesterton, Kirsti Manninen, Jussi-Pekka Aukia


Nimi: Ruotsin vallan iltarusko
Kirjailijat: Anna-Lisa Mesterton, Carl Mesterton, Kirsti Manninen, Jussi-Pekka Aukia
Julkaisuvuosi: 1999
Sivumäärä: 416

Ruotsin vallan iltarusko aloittaa Hovimäki-sarjan. Se kertoo luutnantti Magnus Lidhofista ja tämän vaimosta Johannasta. Magnus perii Hovimäki-nimisen kartanon Hirvikoskelta sedältään majuri Lindhofilta. Nuoren parin elämä Hirvikoskella ei ala kovin helposti, kun parin ensimmäinen lapsi päättää syntyä sepän torpalla, eikä Magnuksella ja Johannalla ole oikeasti mitään tietoa maanviljelystä tai kartanon hoidosta. Lisäksi kartanon Frida-mamselli aiheuttaa heille päänvaivaa. Mutta heidän onnekseen Sepän perhe auttaa heitä yhteiskuntaluokista huolimatta.

Kirjassa seurataan Lindhofien suvun elämää 1799-luvulta Suomen sotaan asti, mitä yllätys yllätys nimi Ruotsin vallan iltarusko tulee. Kuinka sodat, nälänhätä ja kulkutaudit vaikuttavat pienen pitäjän kartanon isännän elämään samalla kun hän myös on kapteenina Ruotsin kuningaskunnan armeijassa. Eikä sanattomaksi jää myöskään Sepän perhe.

Kirja perustuu Hovimäki-nimiseen tv-sarjaan, joka tuli Yleltä viime vuosisadan puolelta. Katsoin kyseisin tv-sarjan silloin ja katsoin sen uudestaan kesällä ja syksyllä, kun sain joululahjaksi Hovimäen kaikki neljä kautta, mutta kirjassa tulee paljon enemmän asioita esille, mitä tv-sarjassa. Pääsee hieman syvemmälle hahmojen ajatuksiin kiinni ja lisäksi kirjassa on tapahtumia, jotka tv-sarja hyppäsi yli.

Pidin kirjasta todella paljon. Olin jo pienempänä suuri Hovimäki-fani, vaikka olinkin vasta kuusi vuotias, kun se tuli telkkarista, mutta silti. Täytyy sanoa, että rakastan Hovimäessä eniten sitä taitoa tehdä draamaa ilman mitään hirveitä kolmiodraamoja (kakkoskautta lukuunottamatta), kuten amerikkalaisissa sarjoissa ja kirjoissa on nykyään tapana tehdä. Kyllä sitä draamaa saadaan aikaiseksi ilman mitään ihmissuhdeongelmia.

Arvosana: ****½
Haaste 2015: A book based on or turned in the tv-show

2 kommenttia:

  1. Mukava tietää, että kirjoissa käsitellään asioita syvemmin. Sarja on alkanut kiinnostaa, varsinkin sen jälkeen kun kävin Hovimäen kuvauspaikalla Brinkhallin kartanossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti lukemaan ja katsomaan. Antaa aika kattavan kuvan Suomen historiasta Ruotsin vallan lopusta lähtien :)

      Poista