perjantai 21. helmikuuta 2014

Missä kuljimme kerran -- Kjell Westö


Nimi: Missä kuljimme kerran
Kirjailija: Kjell Westö
Julkaisuvuosi: 2006
Sivumäärä: 589

Missä kuljimme kerran kertoo tarinan Helsingistä 1900-luvun alusta aina talvisodan alkuun asti keskittyen muutamaan henkilöhahmoon. Allu Kajander syntyy työläisperheeseen, eikä hänen elämän lähtökohtansa ole kovinkaan hohdokkaat. Lucie ja Cedi Lilliejhelm ovat rikkaan liikemiehen lapsia, joilla on rahaa törsättäväksi asti. Eccu Wilding on Cedin hyvä ystävä ja myöskin hänen isällään on liiketoimia. Ivar Grandell on opettaja, joka samalla myös kirjoittaa lehtiin.

Näiden ihmisten kautta kirjailija kertoo sisällissodasta, huumaavasta 20-luvusta, sekä 30-luvun lapualaisalusta, sekä lopun painostavasta sotatunnelmasta. Siinä pureudutaan jokaisen hahmon tarinaan vähän kerrallaan aina tiettyinä aikoina. Paljastaen samalla heidän kaikkien ongelmat ja sen kuinka he ratkaisevat ne.

En oikeastaan tiedä mitä mieltä olin varsinaisesti kirjasta. Rakastin sen aihetta, 1900-luvun alun Helsinkiä ja sitä miten siinä oli kuvattu se, miten silloin oli eletty, mutta välillä menin täysin sekaisin henkilöhahmoista ja unohdin osan tuosta noin vain, että olin sitten aivan pihalla, kun henkilö tuli takaisin mukaan kuvioihin.

Pidin henkilöhahmoista ja ne olivatkin varsin inhimilliset, vaikka välillä sitä itse toivoi, että ryhdistäytyisitte jo ja nousitte pois sieltä murheen alhosta, mutta kaikkeahan ei voi saada, enkä tiedä olisinko itsekkään nousut samanlaisessa tilanteessa. Oikeastaan odotin hieman kevyempää kirjaa sen perusteella, mitä olin nähnyt kyseistä elokuvasta, eli en paljon mitään, mutta mukava lukukokemus muuten.

Arvosana: ***½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti