maanantai 27. helmikuuta 2012

Kellopeli appelsiini - Anthony Burgess 11/100


Nimi: Kellopeli appelsiini
Kirjailija: Anthony Burgess
Julkaisuvuosi: 1962 (suomeksi vasta 1991, lukemani painos 2007)
Sivumäärä: 234

Väkivaltaa, väkivaltaa, väkivaltaa. Siinä yksi ainoa sana mikä kuvaa Kellopeli appelsiinia täydellisesti. Elokuvaa en ole koskaan nähnyt, joten minulla ei ollut minkäälaisia odotuksia koko kirjasta, paitsi takakannen teksti, joka mielestäni johti hieman harhaan.

Teksti oli aluksi hieman väsyttävää lukea slangin takia. Kesti hetken ennen kuin pääsin sisälle kieleen ja pystyin lukemaan kirjan päänsäryittä loppuun asti, vaikka osa sanoista tuntui silti menevän hieman ohi, vaikka minulla olikin käytössä sanasto kirjan takana, mutta ei siitä paljon apua ollut.

Tarina on todella väkivaltainen ja sillä suorastaan mässätään, heikko vatsaisimmille kirja ei ehkä sovi. Mutta ei väkivalta minua häirinnyt, vaan päähenkilö Alexin itsekäs suhtauminen. En oikein tajunnut sitä. Hän on kaikkein paras ja kaikki hylkäävät hänet ja sitten se miten hän manipuloi kaikkia, niin mielestäni hänen kohtalonsa oli ihan ansaittu, vaikka jos oikein tajusin hänen rangaistuksensa periaatteessa kumottiin, muttei siltikään kumottu. Jos ymmärrätte mitä tarkoitan :D

Mutta kokonaisuudessa ihan viihdyttävää luettavaa. Voisi seuraavaksi katsoa sen elokuvan. Kellään mitään mielipiteitä siitä?

Arvosana: ***½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti