keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Oliver Twist - Charles Dickens


Nimi: Oliver Twist
Kirjailija: Charles Dickens
Julkaisuvuosi: 1838
Sivumäärä: 511

Oliver Twist kertoo pojasta, joka syntyy sen aikaiseen työtaloon ja joutuu sitten orpokotiin. Hänen äitinsä kuolee pojan synnyttyä, eikä ehdi antaa tälle edes nimeä.

Oliver varttuu n. 10 vuotiaaksi, kun hän pääsee asumaan arkuntekijän luo ja tämän oppipojaksi. Jotain kuitenkin sattuu ja Oliver lähtee pakoon Lontooseen, jossa tapaa Faginin, joka ottaa hänet siipiensä suojaan ja yrittää tehdä hänestä taskuvarkaan.

Pojasta ei kuitenkaan sellaista kuoriudu, vaan hän päätyy eräiden mutkien kautta iltin vanhan herran luo, joka hoivaa hänet kuntoon. Oliverille ehtii tapahtua miljoona käännettä, ennen kuin hän lopultaa saa onnellisen loppunsa.

Minulle tämä kirja oli suuri haaste, koska luin sen englanniksi ja Dickensin aikainen englanti oli kovin raskasta. Se kuitenkin helpottui loppua kohti mentäessä, vaikka hahmot vain lisääntyivät, enkä välillä edes saanut selvää, että mikä hahmo nyt oli vuorossa, mutta sekin helpottui kyllä. Mutta kuitenkin, kieli on vanhahtavaa, täynnä vanhaa Lontoon slangia, mikä tekee sen lukemisesta hankalaa. Mutta olen ylpeä siitä, että pystyin siihen.

Koska kirja muuten oli ihan nautittavaa ja välillä säälin Oliveria aivan liikaa. Kannatan lukemista ehdottomasti. Klassikkojen klassikko. Ja jos haluat haasteen niin kannattaa vielä kokeilla englannin kielistä versiota, jos vain riittää pinna.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti